Ympäristöpolitiikasta ja aluetieteestä eväitä vuorovaikutteiseen kaupunkisuunnitteluun
OPINNOT
Aloitin yliopisto-opinnot matematiikan ja tilastotieteen puolella Tampereen yliopistossa, josta vaihdoin pääaineeni ympäristöpolitiikkaan ja aluetieteeseen vuonna 2012. Tämä muutos oli itselleni tärkeä, sillä uusi pääaine tuntui vahvasti siltä ”omalta jutulta”. Aiemmista opinnoista sain kuitenkin maisterin papereihin sopivia sivuaineita, joista on ollut hyötyä myös työelämässä. Valmistuin virallisesti vuonna 2017, mutta olin tuolloin ollut jo viimeisen vuoden lähes päätoimisesti työelämässä samalla, kun viimeistelin graduani. Opintojen aikaan tuntui siltä, että olin kiinnostunut kaikesta, jonka takia välillä olikin vaikeaa rajata esimerkiksi sivuaineita vain niihin pariin fiksuun valintaan. Nyt jälkeenpäin olen ollut tyytyväinen siihen opintojen kokonaisuuteen, josta osaaminen nykyisin koostuu. Suosittelen opiskelemaan kaikkea sitä, mikä itseä oikeasti kiinnostaa – jälkeen päin tulee huomaamaan, miten kokonaisuudesta muodostuu itselle sopiva paletti. Eniten eri aihealueista minua kiinnosti kaupunkisuunnittelu, luonnonsuojelu, politiikantutkimus, johtaminen ja viestintä, joihin liittyviä kursseja valitsin opintoihini monipuolisesti. Lisäksi järjestötoiminta kiinnosti minua, jonka takia olin mukana useamman vuoden ainejärjestön hallitustoiminnassa.
MUU YLIOPISTOAJALTA KERTYNYT KOKEMUS JA INNOSTUS
Olen ollut yllättynyt, miten paljon varsinaisten opintojen lisäksi järjestötoiminnasta saadusta kokemuksesta on ollut käytännön hyötyä työelämässä aina kokoustekniikoiden hallitsemisesta tapahtumien ideoimiseen ja erilaisten tahojen kontaktoimiseen. Ainejärjestöaikoina näitä asioita sai opetella matalalla kynnyksellä, jonka jälkeen oppeja on päässyt käyttämään säännöllisesti työelämässä. Tärkeässä osassa urapolkuani ja kokemuksiani työelämässä on ollut myös yliopisto-opintojen aikainen verkostoituminen opiskelukavereiden ja työelämän kontaktien kanssa. Edelleen muistellaan opiskeluaikaisten kavereiden kanssa lämmöllä yhteisiä gradupiirejä (= jutustelu- ja kahvitteluhetkiä) ja muita seikkailuja – osan kanssa nykyisin yhteisillä työlounailla. Kolmantena merkityksellisenä asiana täytyy mainita vielä opintoihin kuuluva työharjoittelu, jonka pääsin tekemään Suomen Luonnonsuojeluliitolla avustavana asiantuntijana. Harjoittelua seurasi jatkotyöt projektisuunnittelijana. Kyseisissä hommissa saamani kokemus on ollut tärkeää oppia myöhemmällä urapolullani hyödynnettäväksi.
OMAN ALAN TÖIHIN
Työskentelin opintojeni ohella osa-aikaisesti yliopistolla tutkimusavustajana tutkimusaineistojen parissa, jonka kautta sain ensimmäisen täysipäiväisen työni viimeisen opiskeluvuoteni aikana. Olin työskennellyt kyseisessä tehtävässä jo kolme vuotta opintojeni ohella, joten tämä oli hyvin luonteva tapa siirtyä työelämään. Tämän jälkeen työskentelin Tampereen teknillisessä yliopistossa avoimen tieteen ja tutkimusaineistojen parissa, josta siirryin vuorovaikutussuunnittelijan töihin yksityiselle sektorille maankäytön alalle. Kaikista näistä työpaikoista on jäänyt osaamiskoriini asioita, joista on apua nykyisessä työssäni. Oman alan töitä hakiessani olen lähettänyt monia työhakemuksia. Olen koittanut tuunata niistä mitä erilaisempia ja erottuvampia, koska avoimiin paikkoihin on ollut aina valtava määrä hakijoita. Vanhoja hakemuksia ja ansioluetteloita on mielenkiintoista käydä välillä läpi, sillä huomaan niistä, miten osaamisen kiteyttäminen on täsmentynyt vuosien saatossa. Suosittelen jakamaan ja hiomaan kavereiden kanssa ansioluetteloita ja työhakemustekstejä, sillä omalle tekstille sokeutuu nopeasti. Tämä on virkistävää erityisesti niiden kavereiden kanssa, jotka ovat eri alan osaajia, jolloin hakemukseen saa tuoreita näkökulmia toiselta alalta.
NYKYINEN TYÖ
Tällä hetkellä työskentelen Tampereen kaupungilla kaupunkisuunnittelun tehtävissä vuorovaikutussuunnittelijana ja minusta tuntuu, että olen nyt työssä, jossa pääsen käyttämään sekä opinnoissa että aiemmissa työtehtävissä kertynyttä osaamista monipuolisesti ja täsmällisesti. Konkreettisesti työtehtäviini kuuluu kuntalaisosallistumista, sidosryhmäyhteistyötä, työpajoja, yleisötilaisuuksia, kyselyitä ja viestintää. On hyvin kiinnostavaa olla mukana suunnittelemassa vuorovaikutusta monipuolisesti erilaisissa kaupunkisuunnittelun tehtävissä kaavoituksesta katusuunnitteluun, viheralueidensuunnitteluun, liikennesuunnitteluun sekä laajoihin kaupunkikehittämisen hankkeisiin useiden eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Hain aikanaan tätä tehtävää, sillä tehtävänkuvaus tuntui vastaavan niin täsmällisesti omaa osaamistani ja olen ollut todella iloinen siitä, että sain tämän työn. Pääsen käyttämään työssäni paitsi kertynyttä osaamista, pääsen myös kehittymään ja oppimaan jatkuvasti. Tasapaino olemassa olevan osaamisen ja kehittymisen välillä tuntuu olevan kohdillaan. Lisäksi mukavat työkaverit tekevät työstäni mielekästä, ja odotan jo, milloin päästään taas kohtaamaan kasvokkain työkavereiden kanssa. Tällä hetkellä olen ollut koronatilanteen vuoksi 9 kuukautta etätöissä kotitoimistolla ja työ on digitalisoitunut lähes 100 prosenttisesti.
VINKKEJÄ TULEVILLE KOLLEGOILLE
Työelämään ja uraan liittyen keskustelu painottuu paljon varsinaiseen työelämään ja työssä olemiseen. Suosittelen lisäksi pohtimaan omalla kohdalla sitä, minkälainen on sopiva suhde työelämän ja vapaa-ajan välillä, ja tähtäämään määrätietoisesti itselle mieluista ja sopivaa tilannetta kohti. Työelämä vie helposti mennessään, jonka takia on tärkeää muistaa varata aikaa myös palautumiselle ja vapaalle. Omalla urapolullani olen ollut tilanteessa, jossa työ on vienyt enemmän voimia kuin mitä on ollut aikaa palautumiselle, jonka takia minusta on tärkeää muistaa panostaa urakehityksen lisäksi omaan hyvinvointiin ja itselle tärkeisiin vapaa-ajan asioihin. Nykyisessä työssäni työ ja vapaa-aika tuntuvat olevan sopivassa suhteessa, jolloin arjessa jaksaminen sujuu paremmin ja koen useammin energisiä fiiliksiä ”tykkään omasta työstäni”-ajatuksen saattelemana. Kannustan siis tunnustelemaan ja tunnistamaan, minkälaista työtä toivoo tekevänsä ”isona” ja lähteä tavoittelemaan rohkeasti sitä vastaavaa tilannetta – matkalla on todennäköisesti mutkia ja ylös kavuttavia rinteitä, mutta toivon, että jokainen löytää sen oman juttunsa!
Eliisa Haanpää