Hallitustoiminta

Miksi mukaan hallitustoimintaan?

Onko mielessä ollut Spatikan hallitustoimintaan mukaan lähteminen? Täältä saat lisää ideoita siihen, mitä kaikkea hallituksessa mukana olemalla on mahdollista päästä kokemaan.

Jos hallitus toiminta ei vielä ole ollut mielessäsi, tämä juttu kannattaa lukea läpi ja sitten voit miettiä uudelleen olisiko juuri nyt sinun aikasi astua mukaan hallitustoimintaan ja hakea Spatikan hallituksen jäseneksi 28.11. pidettävässä vuosikokouksessa.

Keräsimme ajatuksia hallitustoiminnasta vuoden 2013 hallitukselta ja ne näyttävät tältä:

1- LYHYT ESITTELY ITSESTÄ JA OMASTA VASTUUALUEESTA HALLITUKSESSA


INNA: Inna 24v, 3. vuoden opiskelija, 2. vuoden hallituslainen Spatikassa. Tällä kaudella toimin varapuheenjohtajan ja koulutuspoliittisen vastaavan tehtävissä. Varapuheenjohtajan pesti on tarkoittanut kohdallani vähän joka sektorilla toimimista: puheenjohtajan tuuraamisesta aina tapahtumien keksimiseen, ilmoitustaulun uudistamiseen, alpakan ompelemiseen ja event-kuvien muokkaamiseen. Kopona alias YAP-vastaavana ajan opintosuunnan asiaa ainejärjestössä esim. toimimalla linkkinä opetushenkilökunnan ja opiskelijoiden välillä sekä järkkäämällä työelämään tutustumisen excun alan kohteeseen.

SpatikkaSkumppaa

KREETTA: Heippa! Olen Kreetta, toisen vuoden hallintotieteiden opiskelija ja ensimmäisen vuoden hallituslainen. Spatikan hallituksessa olen vähän eksoottisempi tapaus, sillä en ole aikeissa opiskella YAP:ia pääaineena, vaikka teemat kiinnostavat ja lähellä arvomaailmaani ovatkin. Olen siis elävä todiste siitä, että mukaan ainejärjestötoimintaan voi lähteä, vaikka opintojen pääpainopiste ei olisikaan ihan vielä selvillä! 🙂 Spatikan hallituksessa sain osakseni kv-vastaavan tehtävät. Olen tehnyt paljon yhteistyötä Johtamiskorkeakoulun muiden ainejärjestöjen kv-vastaavien kanssa vastaamalla ulkomailta saapuvien vaihto-opiskelijoiden tutortoiminnan sekä tapahtumien järjestämisestä. Lisäksi vastuullani on ollut sähköpostilistan ylläpitäminen ja olenpa saanut päivitellä nettisivujakin.

ELIISA: Olen Eliisa eli Spatikan puheenjohtaja vuosimallia 2013. Aloitin opiskelut Hallintotieteiden tutkinto-ohjelmassa syksyllä 2012 ja samaisena syksynä istuin Spatikan pikkujouluissa, joista käteen jäi puheenjohtajuus ja älytön jännitys tulevan vuoden koitoksiin. Puheenjohtajana tehtäviini on kuulunut aikalailla kaikki. Yksinkertaisuudessaan hallituksen kokouksista vastaaminen, to do-listan pitäminen sekä edustaminen monenlaisissa tapahtumissa. Todellisuudessa homma on ollut opiskelujen lomassa puuhastelua upeiden ihmisten kanssa!

EMMA: Emma Luoma aka Spatikan tuutorvastaava vuosimallia 2013, toisen vuoden opiskelija. Tuutorvastaavan pesti on yksi niistä hallituspesteistä, jolla on hyvin selkeä elämänkaari. Ensin puhutaan ja ideoidaan paljon, sitten pikkuhiljaa aletaan kokoamaan onnistuneen tuutoroinnin palasia yhteen. Lopuksi pääsi itsekin nauttimaan työn tuloksista onnistuneiden fuksiviikkojen merkeissä.  Vaikka hommia oli ajoittain paljon ja kesälläkin sai kuljetella mukanaan jos jonkinmoista lippusta ja lappusta, oli tuutorvastaavuus kaiken kaikkeaan todella mukavaa ja piristävää toimintaa. Tuutorvastaava ei tee töitään koskaan yksin vaan hommat tehdään aina yhteistyössä joko toisten tuutorvastaavien, hallituksen tai tuutoreiden kanssa.

Spatikan vappupiknikin tarjoiluja

MARI: Mari 22wee. Olen Spatikan sihteeri, tiedotusvastaava ja tämän syksyn sopo-sijainen. Opiskelen 2. vuotta yliopistolla ja tämä on ensimmäinen hallitusvuoteni. Tehtäviini kuuluu pääasiassa kokousten taltioiminen pöytäkirjoiksi ja viestien eteenpäin välittäminen sähköpostilistalla.

ALISA: Moro oon Alisa! Olen toista vuotta Tampereen yliopistossa ja ensimmäistä Spatikan hallituksessa. Minun hommiini kuuluu kurottelu yliopiston ulkopuolelle, yrityksiin ja ammattijärjestö YKL:ään. YKL-vastaavana olen päässyt reissaamaan opiskelijatoimikunnan kokouksiin ja verkostoitumaan muihin alue- tai ympäristötieteiden opiskelijoihin ympäri Suomea. Huippua hommaa!

KATARIINA: Olen Katariina, kolmannen vuoden opiskelija ja toista vuotta hallituksessa. Toimin ainejärjestöyhteistyö- ja tapahtumavastaavana. Tehtäviini kuluu tapahtumien suunnittelu ja järkkäily – vaikka käytännössä porukalla tehdäänkin. Käytännössä touhuan sitä sun tätä tilojen varaamisesta ohjelman suunnitteluun. Tapahtumavastaavana pääsee myös ideoimaan kaikkia kivoja juttuja! 🙂

TUOMAS: Tuomas 22wee. Kolmannen vuoden opiskelija, ensimmäistä vuotta hallitustoiminnassa mukana. Hallitukseen lähdin mukaan talousvastaavaksi, ja kesän jälkeen sain vielä liikuntavastaavan roolin, joskin tämä jälkimmäinen tehtävä on jäänyt kohtuu vähälle painoarvolle. Sori! 🙁 Talousvastaavan tehäviin kuuluu seurata yhdistyksen rahoja, maksella laskuja, laskuttaa ja vuoden päättyessä laatia talousarvio sekä lopputilinpäätös. Saattaa kuulostaa kuivalta ja vaikealta, mutta sitä se ei suinkaan ole. 🙂

2. HALLITUSVUODEN KOHOKOHTIA

Hallituslaisia @ Kastajaiset. Kuva Aino Siironen

INNA: Mun ja Eliisan lapsi eli Graffitisuunnistus. Huikeeta luoda uusi tapahtuma isolle porukalle alusta loppuun saakka, eli sääntöjen ja konseptin keksimisestä kohteiden kuvaukseen ja vihjeiden keksimiseen. Oli ihan parasta, että niin moni lähti innolla mukaan suunnistelemaan ja saatiin loistavat bileet.

KREETTA: Pienessä ainejärjestössä pääsee mukaan toteuttamaan kaikenlaista, mutta yksi mieleenpainuvimmista tempauksista oli Spatikan osallistuminen Ravintolapäivään viime keväänä. Spatikan hallitus on tällä toimikaudella kehittänyt toimintaa innovatiivisella otteella ja on ollut hauska päästä näkemään kehitystoiminnan tuloksia käytännössä.

ELIISA: Muistelen lämmöllä urbaania lettuiltaa.Tapahtumaa oltiin suunniteltu paljon ja tunnit ennen tapahtuman alkua olivat täynnä puuhaa. Kaikki tuntui menevän hyvin ja ilmassa oli positiivista jännitystä. Sitten tekniikka alkoi temppuilla. Oltiin kotonani paistamassa lettuja iltaa varten. Paistokäry sai palovaroittiminen reagoimaan kovaäänisesti. Moderni induktioliesi oli sitä mieltä, että sillä ei paisteta lettuja näin kauaa. Myöskään tapahtumapaikan hella ei ollut meidän puolellamme. Letut vaihtuivat siis pannariin. Hetkellinen katastrofi alkoi laantumaan ja iltaa päästiin loppujen lopuksi viettämään mukavissa merkeissä isolla porukalla.

Spatikan kastajaisrastilla tapahtuu

EMMA: Oma hallitusvuosi huipentui fuksiviikoilla, etenkin kastajaisissa. Niillä viikoilla ei toisen vuodenkaan opiskelija turhaan nukkunut, vaan piti aina olla kemuis eka kemuis vika. KastajaisissaSpatikka piti omaa rastiaan, jossa pääsi näkemään uusien opiskelijoiden todellisen luonteen (ja paljon muutakin). Oli huippua, kun sai ensin nähdä pitkän ajan suunnittelun toteutuvan tapahtumien muodossa ja sitten vielä olla mukana viikkojen huipentumassa!

MARI: Valehtelisin jos väittäisin, ettei oo yhtään hienoo, että suunnittelemani haalarimerkkiehdotusvalittiin Spatikan nykyiseksi haalarimerkiksi. Suunnittelemani merkki äänestettiin suunnittelukilpailussa voittajaksi ja sain palkinnoksi suunnittelemani merkin sekä ”Spatikkaskumppaa”.

Spatikan haalarimerkki

ALISA: Oma kohokohtani tämän vuoden aikana Spatikan toiminnassa on ollut tämän syksyinen käsityöilta. Siinä ristesi kaikki lempijuttuni: hullu ideointi, käsillä tekeminen, yhdessäolo ja kiireettömyys. Ai niin, ja glögi! Vaikka hyvät bileet on aina jees, tarvii välillä hieman rauhoittuakin.

KATARIINA: Oma kohokohtani hallitusvuoden aikana on viimekeväinen ravintolapäivä, jossa myynnissä oli herkullista focacciaa ja muffinsseja, nam! Odotan innolla myös pikkujouluja – nekin ovat jo ihan nurkan takana. 

TUOMAS: Monta mukaisaa tapahtumaa on ehtinyt vajaan vuoden aikana mennä. Kivintä on ollut järkätä tapahtumia, joista lemppariksi täytynee valkata urbaani lettuilta. Kommelluksien kautta voittoon, itselläni oli ainakin mukavaa.

3. MIKSI JUURI SPATIKAN HALLITUKSEEN KANNATTAA HAKEA JA MITÄ HALLITUSTOIMINTA YLEISESTI ANTAA OPISKELIJOILLE?

INNA: Kolme mulle tärkeintä syytä lähteä Spatikan hallitukseen: (1) Nuori ainejärjestö, jolla vain vähän perinteitä eli toiminnan suunnittelussa voi olla erittäin luova. (2) Vaikka toiminnassa on mukana paljon tyyppejä, on tapahtumissa rento ja kodikas meininki ja kaikkiin aktiiveihin tutustuu (+ niistä tulee frendejä) ihan varmasti. (3) No se YAP-osuus toiminnasta ja siihen vaikuttaminen on kova juttu ko. opintosuunnan opiskelijalle.


KREETTA: Spatikan hallituksen valitsin siksi, että kyseessä on pieni ja rento ainejärjestö, jonka toiminta on omaleimaista ja johon on helppo lähteä mukaan. Ilmapiiri on kannustava ja silloinen fuksikin pääsi nopeasti sisälle järjestöön ja hallitustoiminnan kuvioihin ilman sen kummempaa aikaisempaa kokemusta vastaavista luottamustehtävistä. Jos en olisi heti lähtenyt aktiivisesti mukaan hallitustoimintaan, olisi varmasti jäänyt moni hauska ja hyödyllinen juttu kokematta. Hallitustoiminnan kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin eri ainejärjestöistä. Verkostoituminen ja kaveripiirin laajentuminen ovat olleet toiminnan ehdottomat ykkösedut. Lisäksi olen ollut hyvin perillä siitä, mitä yliopistolla tapahtuu ja mitä tarjottavaa sillä on opiskelijoilleen myös varsinaisten luentojen ulkopuolella.

Hallitus kokoustamassa

ELIISA: Hallitustoiminta antaa enemmän kuin ottaa. Hetkellisesti aikataulut voivat olla tiukoilla hallitushommien ja opiskelujen välillä tasapainoiltaessa, mutta kokoustamisen osaaminen, oman yksikön henkilökuntaan tutustuminen, yliopistomaailman ymmärtäminen sekä uudet ystävät ovat hallitustoiminnan herkkuja. Juuri Spatikan toiminassa korostuu tämä tiivis yhteistyö yksikön kanssa. Opetushenkilökuntamme auttaa ja tsemppaa meitä paljon, ja vastaavasti hallitustoiminta antaa hyvän syyn ja kanavan olla yhteydessä heihin.

EMMA: Spatikan pikkujoulut 2012 olivat ensimmäinen Spatikan tapahtuma johon fuksisyksynäni osallistuin. Kaikki mitä tiesin järjestöstä, tiivistyi veikeään alpakkaan ja ennakkokäsityksiini YAP:n opintosuunnasta. Menneen hallitusvuoden loppupuolella voin sanoa, että niihin kemuihin osallistumista en ole katunut. Spatikassa pääsee todella toteuttamaan ideoitaan ja luomaan uudenlaista toimintaa. Hallitustyöskentely on läpi vuoden pysynyt hauskana ja rentona ja sen myötä on päässyt tutustumaan huikeisiin ihmisiin.

MARI: Lähdin mukaan Spatikan toimintaan, koska halusin tutustua uusiin ihmisiin ja halusin päästä puuhailemaan erilaisten projektien parissa. Voin kertoa, että olen tutustunut ja tykästynyt (check), ja päässyt osallistumaan kaikennäköisiin järjestelyihin. Pidänkin Spatikassa siitä, että sen toiminta tarjoaa mahdollisuuden ottaa vastuuta erilaisissa tehtävissä. Olemalla mukana ainejärjestötoiminnassa oppii paljon järjestöihin liittyviä tärkeitä toimintatapoja, tutustuu aktiivisiin ihmisiin ja pysyy itsekin ajan tasalla siitä, mitä JKK:ssa tapahtuu. Ainejärjestötoiminnan kautta tutustuu myös YAP:ia pidempään opiskelleisiin jääriin, joilta voi kerätä kullanarvioisia vinkkejä omiin opiskeluihin (ns.hiljaista tietoa).

ALISA: Jonkinlaiseen järjestötoimintaan on hyvä sotkeutua edes jossain vaiheessa opiskeluaikaansa, ja ainejärjestötoiminta on erinomainen paikka aloittaa. Spatikan hallituksessa pääset todella konkreettisesti vaikuttamaan ainejärjestön toimintaan, ideoimaan uutta ja tutustumaan kaikenlaisiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Liikkumavaraa pesteissä on paljon!

KATARIINA: Itselläni on tosiaan jo toinen hallitusvuosi käynnissä, vähän puolivahingossa. Kai täällä sitten on vaan niin kivaa, ettei osaa lähteä pois! Hallituksessa pääse ideoimaan ja toteuttamaan tapahtumia ja toimintaa laidasta laitaan ja tapaamaan ihan huipputyyppejä, joihin ei välttämättä muuten olisi tullut tutustuneeksikaan.

Ravintolapäivän tarjoiluja by Spatikka

TUOMAS: Kannattaa lähteä mukaan hallitustoimintaan, ois munkin kannattanu jo aiemmin lähteä mukaan, on tullu arvokasta kokemusta kokoustamisesta, tapahtumien järjestelystä ja omalla kohdalla talousasioista. Spatikan hallituksen toiminta on ollut mukavan vapaamuotoista ja rentoa, ja hyvien tyyppien kanssa lähtee mukaan yhteen jos toiseenkin prokkikseen. Hallituksen vaihdon aika on taas pian käsillä, mukaan kannattaa lähteä vaikka miettis että osaako ja pystyykö, vanhoja hallituslaisia jää pyöriin hallituksen ja toiminnan ympärille aivan varmasti, joten neuvoja saa varmasti kun kysyy.

4. VAPAA SANA!

INNA: Eläköidyn hallitushommista haikeana mutta superkiitollisena. Näiden duunien myötä on saanut niiiiin paljon kokemusta järjestötoiminnasta, tapahtumien järjestämisestä ja niistä paperihommistakin sekä niiiiin paljon uusia upeita tyyppejä elämään. Spatikka forever!!!

KREETTA: Hakekaa hallitukseen, jos vähänkin sitä harkitsette! Hallituspesti tuo tietysti mukanaan myös vastuuta, mutta ainejärjestön hallitustoiminta antaa arvokasta kokemusta työelämää ajatellen ja ainejärjestöaktiivina (miksei myös hallituksen ulkopuolellakin) saa enemmän irti opiskeluvuosistaan! 🙂
ELIISA: Hakekaa mukaan hallitustoimintaan! Vuosi on lyhyt aika, eikä siihen uskoisi mahtuvan näin paljon huikeita ja opettavia kokemuksia. Hallitustoiminnan myötä voin todellakin sanoa olevani sisällä yliopistoelämän ytimessä!

JKY:n hallitussitsien tunnelmia

EMMA: Ainejärjestön toiminta on aina siinä aktiviisisesti toimivien ihmisten näköistä. Silloin tällöin törmää turhan syvälle juurtuneihin käsityksiin eri järjestöistä, siitä millaiset ihmiset siellä pyörivät, mitä he ajattelevat, miten toimivat. Spatikalla on nuorena ainejärjestönä kuitenkin hyvin paljon liikkumavaraa, eikä mikään ole muutoksen ulottumattomissa. Kannattaa siis ehdottomasti lähteä mukaan toimintaan, oli siinä mielestäsi sitten vielä parantamisen varaa tai jotain kullanarvoista!


MARI: Asia josta täytyy kyllä antaa pisteet tämän vuoden hallitukselle on se ideoiden runsaus, joka näistä ihmisistä kumpuaa. Spatikka onkin yleisti tunnettu ”omintakeisesta” ohjelmatarjonnastaan ja se titteli on kyllä totta vie ansaittu! Allekirjoittaneesta on mukavaa välillä droppailla yökerhossa basson jytkyessä, mutta kyllä se on hienoa, että opiskelijoille on välillä tarjolla muitakin vaihtoehtoja sosialisointiin. Lopuksi kuuluisia viimeisiä sanoja: aktiivisuus kannattaa aina.


ALISA: Viimeinen 10 kuukautta on ollut minulle huomattavasti mielenkiintoisempaa ja hauskempaa aikaa ainejärjestötyön takia. Tapahtumia järjestäessä on mahtavaa nähdä, kun ihmiset viihtyvät ja homma rullaa, vaikka etukäteen saattaisi näyttää synkältäkin (esim. Eliisan lettukatastrofin kohdalla). Tää on hei kivaa!
KATARIINA: Hallitustoiminta on todella antoisaa ja hauskaa – kannattaa ehdottomasti hakea mukaan jos ajatus yhtään kutkuttaa!


TUOMAS: Hallintatoiminta ei tarkoita kaiken ajan uhraamista, kyllä tää jää kokemuksena selkeesti plussan puolelle. +Talousvastaavana toimiminen ei ainakaan näytä huonolta CeeVeessä!

Spatikan vappupiknikiltä

Mikäli sinulla on jotain kysymyksiä hallitustoimintaan liittyen, voit ottaa yhteyttä keneen tahansa hallituksen jäseneen sähköpostilla, facebookissa tai voit vain nykiä meitä hihasta yliopiston käytävillä. Kerromme mielellämme lisää kokemuksiamme Spatikan hallituksessa toimisesta. Nähdään pikkujouluissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *