Harjoittelu

Harjoittelussa Sykellä, Rambollilla ja ympäristöministeriössä — Kolmen spatikaanin harjoittelukokemukset

Yliopistossa oppii paljon, mutta niin oppii korkeakouluharjoittelussakin! Lue alta, missä ja minkälaisten töiden parissa kolme spatikaania on viettänyt aikaa viime kesänä 😎

ALEKSANDRA RIKI, SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN POLITIIKKAKESKUKSEN YHDYSKUNTIEN KEHITYSYKSIKKÖ, JOENSUUN TOIMIPISTE

Miten päädyit/pääsit harjoitteluun Sykeen? Valitsin Joensuun toimipisteen, koska työnkuvaus sinne oli houkutteleva. Työnkuvaus ei koostunut vain yhdestä tietystä aihealueesta tai projektista, vaan ilmoituksessa oli maininta erilaisista kiinnostavista aihealueista. Lisäksi työhön toivottiin venäjän kielen osaamista, jota itseltäni löytyy. Halusin myös maiseman vaihtelua, joten Joensuu oli oiva vaihtoehto. Harjoitteluun pääsin ihan perinteisellä tavalla lähettämällä hakemuksen ja käymällä haastattelussa.

Mitä teit harjoittelussa?
Pääsin osallistumaan erilaisiin hankkeisiin, tein kyselylomakkeita, analysoin aineistoa, etsin tietoa, pääsin käyttämään kieliosaamistani (englanti-venäjä), opin uusien ohjelmien käyttöä (esimerkiksi Liiteri – elinympäristön tietopalvelu), tein ohjevideoita, pidin esityksen, otin kuvia, pääsin osallistumaan ekskursioille ja maastotöihin.  


Millaista harjoittelussa oli?
Viihdyin Joensuun toimipisteessä. Siellä on loistava työporukka. Oli mukavaa, että pääsin osallistumaan erilaisiin hankkeisiin ja pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia töitä. Viiden kuukauden harjoittelun aikana sain hyvän käsityksen siitä, millainen tutkijan arki on ja mitä kaikkea se pitää sisällään. Sain myös vaikuttaa omaan harjoitteluuni, minkä ansiosta pääsin erilaisiin asioihin mukaan, kuten osallistuin maastotöihin, kävin tutustumassa Riikinvoiman jätepolttolaitokseen ja pääsin ottamaan kuvia erilaisiin tilaisuuksiin. Harjoittelu oli kaiken kaikkiaan hyvä kokemus, sillä sen ansiosta ymmärsin paremmin, minkä asioiden parissa haluaisin toimia tulevaisuudessa ja minkälaiset mahdollisuudet siihen on. Harjoittelussa keksin myös itselleni graduaiheen ja sain enemmän ammatillista itsevarmuutta. 


Video Aleksandran harjoittelusta

ANNIKA KETTUNEN, RAMBOLLIN YMPÄRISTÖ JA TERVEYS -YKSIKKÖ

Miten päädyit/pääsit harjoitteluun Rambolille?
Hain ensisijaisesti isoihin konsulttifirmoihin, kuten SitoWiselle ja Rambollille ja tavoitteeni oli saada harjoittelupaikka nimenomaan Tampereelta. Laitoin viestiä suoraan ekologiayksikön johtavalle asiantuntijalle. Hän oli miettinyt harjoittelijan palkkaamista, joten viestini sattui juuri sopivaan saumaan.


Mitä teit harjoittelussa?
Työnkuva oli tosi monipuolinen. Tein esimerkiksi ekosysteemipalveluselvitysten ja muiden kaupunkiluontoon liittyvien selvitysten markkinointia varten slide-paketin yksikön viimeaikaisimmista projekteista, kirjoitin lähtötietoja, alueiden luontoarvojen kuvauksia, kaavoituskatsauksia ynnä muihin ympäristöselvityksiin ja Natura-arviointeihin, digitoin eri projektien työryhmien ideointeja ja tein niistä yhteenvetoja, autoin erilaisissa taulukointihommissa ja kirjoitin kokousten muistioita. Opin myös käyttämään paikkatieto-ohjelmaa ja pystyin auttamaan joissakin paikkatietoa vaativissa tehtävissä.


Millaista harjoittelussa oli?
Todella mielenkiintoista, antoisaa, opettavaista, välillä haastavaakin ja kiireistä, mutta myös hauskaa ja inspiroivaa!

ALISA VÄNTTINEN, YMPÄRISTÄMINISTERIÖN VIESTINTÄ

Miten päädyit/pääsit harjoitteluun ympäristöministeriöön?
Toivoin jo ennen harjoittelupaikkani hakuilmoituksen näkemistä, että pääsisin tekemään viestintää joko ympäristöministeriöön tai johonkin ympäristönsuojelujärjestöön. Harjoittelu ympäristöministeriön viestinnässä kiehtoi minua, koska halusin päästä viestimään ympäristöön liittyvistä aiheista, tutustumaan ympäristöministeriön toimintaan ja kehittämään viestintätaitojani. Minulla oli hyvät lähtökohdat hakea viestinnän harjoittelupaikkaa, sillä tein kandidaatin tutkintoni journalistiikasta ja viestinnästä ja olen työskennellyt kaksi kesää maakuntalehdessä.


Mitä teit harjoittelussa? Tein hyvin monipuolisesti erilaisia viestinnän tehtäviä: kirjoitin tiedotteita ja uutisia, editoin erilaisia tekstejä, tein somepäivityksiä, otin valokuvia, kuvasin ja editoin videoita ja osallistuin tapahtumien järjestämiseen. Ehkä hienointa oli päästä osallistumaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin 1,5 asteen raportin viestintään.


Millaista harjoittelussa oli?
Yksinkertaisesti: Mahtavaa! Ympäristöministeriössä yleensä (ja etenkin tieto- ja viestintä -tulosalueella) työskentelee todella mukavia, auttavaisia, hauskoja ja motivoituneita henkilöitä. Työskentelyilmapiiri oli todella kannustava ja rento. Vaikka työtehtävät pitivät välillä hyvinkin kiireisenä, työkavereiden kanssa oli luontevaa vaihtaa kuulumisia töiden lomassa. Minulle annettiin myös sopivassa suhteessa tukea ja vastuuta. Sain osallistua kaikenlaisiin viestintätehtäviin, tapahtumiin ja kokouksiin. Ajatuksiani asioihin kysyttiin ja kuunneltiin aidosti. Olen nyt, harjoitteluni pian loppuessa, hyvin sisällä ympäristöministeriön toiminnassa ja oppinut rutkasti viestintätyöstä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *