Loimu

Miksi kukaan ei kertonut minulle opintojen aikana enempää työttömyyskassasta?

Otsikon kysymys on valitettava ote elävästä elämästä, jonka allekirjoittanut on kuullut liian usein. Vaikka kevään opiskelijariennot ovatkin kansantarinoiden ja omakohtaisten kokemusten perusteella opiskelijoiden elämän kulta-aikaa, päättyvät nekin hauskuudet aikanaan. Silloin katseet käännetään kohti kesää ja sen mukanaan tuomia uusia mahdollisuuksia.

Kesätöiden kynnykselle on hyvä palauttaa mieleen työttömyyskassa-asiat. Työttömyyskassan kuulumalla vakuutat itsesi työttömyyden varalle. Toimintaidea on sama kuin kotivakuutuksessa. Maksat tasaisin väliajoin pienen summan rahaa vakuutusyhtiölle eli työttömyyskassalle. Työttömyyskassa turvaavaa tulosi, jos työttömyys yllättää. Kun lohkaiset pienen osan vakaista tuloistasi, saat sillä varmuuden odottamattoman tilanteen varalle.

Loimun opiskelijajäseneksi liittyessäsi voit liittyä samalla työttömyyskassaan. Voit liittyä työttömyyskassaan myös jälkikäteen täyttämällä uuden hakemuksen opiskelijajäseneksi. Liittyessäsi kassaan sinulla pitää olla voimassa oleva työsuhde tai varma tieto siitä, milloin työsuhteesi alkaa. Loimun jäsenet ovat vakuutettuja Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkossa. Kassaan liittymisestä voit ilmoittaa Loimuun etukäteen heti, kun tiedät minä päivänä työsuhteesi alkaa.

Työttömyyskassan ehdot voit ottaa haltuun Loimun lakimiehen Janet Virtasen tekemältä  videolta: 

MILLOIN OLET OIKEUTETTU ANSIOSIDONNAISEEN PÄIVÄRAHAAN?

Jotta olet oikeutettu ansiopäivärahaan, sinun täytyy täyttää työssäoloehto. Työssäoloehto tarkoittaa sitä, että sinun täytyy työskennellä kassaan liittymisen jälkeen opintojesi aikana yhteensä vähintään 26 viikkoa. Yksittäisetkin työviikot kerryttävät siis työssäoloehtoa. Työajan on oltava vähintään 18 tuntia viikossa. Kuukausipalkan tulee olla alan työehtosopimuksen mukainen, tai vähintään 1 211 euroa kuukaudessa. Jos teet töitä osa-aikaisella sopimuksella, suhteutetaan tuntipalkkasi täyteen kuukausipalkkaan, jota käytetään työssäoloehtoa tarkasteltaessa.

Työssäoloehdon voi kerryttää täyteen jo opintojen aikana, jolloin olet oikeutettu parempaan toimeentuloon valmistumisen jälkeen, jos työttömyys pääsee yllättämään. Todennäköisin ajankohta lyhyelle työttömyysjaksolle on valmistumista seuraava vuosi, joten työssäoloehdon täyttäminen opintojen aikana on erittäin suositeltavaa!

Loimun alojen opiskelijoiden keskiansiot kesällä 2018 olivat noin 2000 euroa kuukaudessa. Tällä tulotasolla ansiopäivärahaa saat noin 1200 euroa kuussa, joka on noin 500 euroa enemmän kuin Kelan 700 euron suuruinen peruspäiväraha. Loimuun ja työttömyyskassaan kuuluvan opiskelijajäsenen jäsenmaksu on 84 euroa vuodessa, joten jäsenmaksut kuittaantuvat melko nopeasti takaisin jo lyhyen työttömyysjakson kautta. Ja jos taas työtilanteesi pysyy hyvänä, ei tuo 84 euroa vuodessa ole kovin suuri menoerä tuloistasi.


Ps. Loimulla on tulossa huikea liittymiskampanja vappuna! Kun liityt liittoon 30.4., tai kirjaat liittymislomakkeeseen jäsenyytesi alkamaan tuolta päivältä, saat loppuvuoden opiskelijajäsenyyden ilmaiseksi


Teksti: Henri Annila, henri.annila@loimu.fi, 09 6226 8550 (lomalla 16.8.2019 asti, sijaisena toimii Kristiina Kemppainen kristiina.kemppainen@loimu.fi)

Kirjoittaja on Loimun järjestöasiantuntija, joka on kuullut liian usein vastavalmistuneiden ja nuorten asiantuntijoiden sanovan, ettei työttömyyskassan tärkeyttä korostettu heille opintojen aikana tarpeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *