Monipuolista osaamista ja asiaa Kiertotalouden uraillassa
Spatikka järjesti yhdessä vastuullisen liiketoiminnan ainekerhon Shangri Lan kanssa Kiertotalouden uraillan 10.4. Tapahtumaa ennen järjestettiin myös kirppis Päätalon aulassa ja itse tapahtumassa oli tarjolla paikallisilta yrittäjiltä (K-market Tullintori, Viialan kotileipomo, Brander ja Hakalan leipomo) saatua hävikkiruokaa. Pääpaino tapahtumassa oli kuitenkin puhujilla, joilla oli painavaa sanottavaa yritystoiminnan vastuullisuudesta rekrytointiprosesseihin.
VASTUULLISTA YRITYSTOIMINTAA
Illan ensimmäiset puhujat, Jaakko Mustakallio Ellun Kanoista ja Johanna Kohvakka From Waste to Taste ry:stä ovat molemmat kauppatieteen maistereita. Ympäristö- ja vastuullisuusasiat eivät olleet kummankaan ensisijaisia kiinnostuksen kohteita heti opiskelun alussa, mutta Jaakolla kiinnostus alkoi herätä jo opiskeluaikana. Meille vastuullisuudesta kiinnostuneille opiskelijoille hän vinkkasi myös harjoittelumahdollisuuksista Ellun Kanoissa.
Alkuosan Jaakon puheesta vietin keittiön puolella, mutta pääsin jututtamaan kiireistä miestä esiintymisen jälkeen. Hän kertoi seuraavaksi olevansa menossa OP:n yhtiökokoukseen, mutta kertoi saapuneensa mieluusti puhumaan tamylaisille, onhan hän itsekin Tampereen yliopiston alumni.
Johanna Kohvakka ehti olla työelämässä pidempään, kunnes alkoi miettiä sen merkityksellisyyttä. Voimakkaan ahaa -elämyksen hän koki nähtyään tämän kuvan:
Johanna teki rohkean ratkaisun ja irtaantui työelämästä nähdäkseen maailmaa. Reissun jälkeen hänestä ei tuntunut mielekkäältä palata enää samaan ”oravanpyörään”. Hän päätyi perustamaan oman yrityksen, Rhea Solutions Oy:n, jonka hankkeessa, From waste to taste ry:ssä, hän työskentelee toiminnanjohtajana. Hankkeen tarkoituksena on pelastaa hävikkiin menevää ruokaa ja sitä tarjoillaan Helsingissä ravintola Loopissa.
Puheen jälkeen jututin vielä Johannaa ruokahävikkiasioista, sillä ovathan ne pinnalla myös spatikaanien opinnoissa. Johannan mukaan yksi suurimmista haasteista – ja mahdollisuuksista – hävikin vähentämiseksi on logistiikka. Hävikkiruuan keräys on haastavaa, mutta kuten Johanna sanoi, kerätäänhän roskatkin joka päivä, joten miksei syömäkelpoista ruokaakin.
Johannan uusi aluevaltaus oli muovin ja muiden pakkausmateriaalien tutkiminen, josta hän kirjoitti paljon mediassa huomiota herättäneen blogikirjoituksen yhdessä Turun ammattikorkeakoulun
materiaalitekniikan yliopettaja Liisa Lehtisen kanssa. Juttu löytyy täältä, mikäli se ei ole ennestään tuttu.
KOKEILUJA JA OPPIMISTA
Tyyra Linko työskentelee ajatushautomo Demos Helsingin One Planet Economy -tiimissä. Heidän tarkoituksenaan on luoda demokraattinen ja resurssiviisas yhteiskunta, mikä ei tietenkään tapahdu hetkessä. Demos Helsinki auttaa asiakkaitaan tuomaan kestävyyden aidosti strategian ytimeen. Ajatuksena on, että ajatushautomolla on aina kaksi asiakasta: yritys ja yhteiskunta. Demos Helsinki pyrkii viestimään toiminnastaan ja tehdyistä projekteista mahdollisuuksien mukaan avoimesti ja osallistumaan näin yhteiskunnalliseen keskusteluun.
ENSIASKELEET URALLE – REKRYTOINTI
Illan viimeinen esitys keskittyi siihen, miten on mahdollista ottaa ensimmäiset askeleet kohti unelmien uraa. Vastikää Ekokumppaneilta mainostoimisto Villi Visioon siirtynyt Matti Huhta kertoi kuulijoille rekrytoinnista ja työn hakemisesta. Hänen teesinsä menestykseen työelämässä ja rekrytoinneissa ovat:
1. Verkostot. Verkostoilla Matti ei tarkoita keinotekoisia kädenpuristuksia, vaan epävirallisia kohtaamisia, joissa näkee, millainen ihminen on oikeasti. Esimerkkinä hän kertoi, että uudessa työpaikassaan hän kohtasi kolme ihmistä, jotka tuntee epävirallisista yhteyksistä, kuten kaverin muutosta tai opiskelijabileistä. Tästä päästäänkin seuraavaan teesiin, eli karmaan.
2. Karma. Maailma on lopulta pieni ja Suomen kokoisessa maassa asiat tulevat varmasti vastaan. Hänen neuvonsa on kohdella ihmisiä ja yhteistyökumppaneita kunnioituksella, sillä se voi olla ainoa asia, mikä erottaa sinut kilpailijoista.
3. Näkyvyys. Oma osaaminen kannattaa tehdä näkyväksi esimerkiksi portfolioon tai LinkedIniin, mistä se on helppo tuoda esiin. Omaa osaamista ei kannata pitää vakan alla silloin, kun siitä voi olla hyötyä työn haussa ja siksi sitä kannattaa alkaa dokumentoida systemaattisesti jo ennen työnhakua.
Matin työ- ja opiskelu-ura ei ollut kaikista suoraviivaisin, mutta rekrytoinneissa pöydän molemmin puolin istuneena hän painotti, että kaikki kokemus on arvokasta. Mansikanmyynti ja asiakaspalvelu ovat erinomaista kokemusta, jotka osoittavat, että hakija on valmis tekemään töitä ja kohtaaman ihmisiä – siis perus työelämätaitoja.
Illan päätteeksi osa osallistujista siirtyi vielä Torni-hotelliin jatkoille. Halukkaille jaettiin loput hävikkiruuat, jotta mikään ei illassa olisi mennyt hukkaan.
Teksti: Heidi Heikkilä
Kuvat: Alisa Vänttinen, Maiju Ratala, Assi-Jutta Kuusela ja https://redshoescoaching.com/wp-content/uploads/2014/04/the-magic-happens-outside-your-comfort-zone-black-on-white.jpg