Vaihtokokemuksia

Kevät keskellä Eurooppaa

Viimeiset kuukaudet olen viettänyt vaihto-opiskelijana Prahassa yliopistossa University of Economics (Vysoká Škola Ekonomická). En aio valehdella, opiskelu ei ole näytellyt järisyttävän merkittävää osaa keväässäni täällä. Sen verran voin kertoa, että kurssien sisällöt ovat pääosin hyviä, opetuksen taso hyvä ja yliopisto yleisesti ottaen odotusten mukainen. Kurssitarjonta vaihto-opiskelijoille on todella laaja, sisältäen lisäksi 4-5 päivän intensiivikursseja, joita olisi mukava nähdä Tampereellakin. Jos olisin oikeasti kauppatieteilijä, olisin ehkä saanut tarjonnasta irti enemmän – nyt löydän itseni opiskelemasta tšekin kielen alkeita ja elämän ekonomiaa. Tarjonnasta löytyy onneksi myös ympäristö- ja aluetaloutta, joten voin hyvällä omalla tunnolla sanoa opintojen hyödyttävän tutkintoani edes hiukan.


Prahan kevääni on koostunut muutamasta hallitsevasta teemasta: halvasta ruuasta, halvasta oluesta, upeista ihmisistä ja matkustelusta ympäri Eurooppaa. Tšekkiläiset eivät maksa oluesta yli 1,50 euroa ja juhlivat pääsiäistä lätkien tyttöjen takapuolia koristelluin kepein. Hampurilaisravintoloita on enemmän kuin kahviloita ja kampuksella voi hörppiä Becherovkaa rankan päivän päätteeksi. Meininki yliopistolla on tutun oloista – rentoa, mutta kuitenkin tarkoituksenmukaista. Etukäteen luulin, että tulisin kohtaamaan kielimuuriongelmia yliopistolla asioidessa, mutta vaihto-opiskelijat ovat täällä todella tuttu näky ja järjestelmä on pelannut hyvin. 

 Loppujen lopuksi paikallinen elämäntapa ja kulttuuri ei eroa merkittävästi suomalaisesta, joten tänne on ollut helppoa kotiutua. Suomalaisena minulta odotetaan uskomatonta kylmänsietokykyä ja kun ulkona on + 10 astetta, kysyvät useimmat tuntuuko minusta kuin olisi kesä. Mitä lähemmäs oikeaa kesää päästään, sitä enemmän kaupungissa vilisee turisteja eikä vähiten jääkiekon mm-kisojen vuoksi. Kuitenkin täällä on edelleen paljon hyvin arkisia ja turisteille vieraita alueita, missä pääsee tutustumaan tšekkiläiseen elämänrytmiin. Myös asuntoloiden vaihtarikuplassa on kotoisaa elää. Yleisesti ottaen vaihtoon lähteminen on ollut parhaita päätöksiäni yliopistossa – oli se sitten suurin käytävillä kuultu klisee eli ei. Ilmapiiri vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on ällistyttävän avoin ja opiskelijaelämä maineensa veroista. Tsekkiä suosittelen kaikille, Prahaa sitäkin enemmän!Viimeisiin tentteihin lukemista välttelevin terkuin,

Emma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *