Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Rijeka, Kroatia (2)

Oona vaihdossa

Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa? 

Olen Oona, viidennen vuoden YPAT-opiskelija. Olin kevään 2019 vaihdossa Kroatiassa, kaupungissa nimeltä Rijeka.

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon? 

Vaihtokohteen valinnalle ei ollut sen kummempia perusteluja eikä minulla ollut valmiina mietittynä ’’unelmakohdetta’’. Kroatia vaikutti sopivan erilaiselta maalta kuin Suomi tai muut maat missä olin käynyt, lisäksi lyhyt lentomatka, upea luonto, edullinen hintataso ja hyvät asuntolaolosuhteet saivat kiinnostumaan kohteesta.

Myös Kroatian kauniilla rannikolla ja naapurimaissa matkustelu kiinnosti. Vaihtokohteen uutuus oli myös mielenkiintoista – olin ensimmäinen Tampereen yliopistosta Rijekaan lähtenyt vaihto-oppilas. Vaihtoon lähteminen ei ollut omalla kohdalla itsestäänselvyys, vaan pohdin asiaa pitkään. Kavereiden kannustus ja suositukset saivat lopulta laittamaan vaihtohakemuksen, ja siitä olen heille kiitollinen! Vaihto osoittautui yhdeksi tähänastisen elämäni parhaista kokemuksista.

Kerro vaihtokohteestasi!

Kroatia on mielestäni kaunis, turvallinen ja mielenkiintoinen maa. Kroatiassa kohtaa suhteellisen paljon byrokratiaa. Vaikka virallisia lippuja ja lappuja sai toimittaa jo ennen vaihdon alkua kyllästymiseen asti ja paikan päällä lomakerumba jatkui, hoitui asiat yliopiston ohjeiden sekä ihanan tutorin avustuksella kuitenkin näppärästi. Sain myös huomata, että vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaa hyvin viralliselta, ei asioita ei oteta Kroatiassa turhan vakavasti. Olen kaikin puolin tyytyväinen kohdevalintaan, vaikkakin opinnot eivät sinänsä tukeneet omaa tutkintoa parhaalla mahdollisella tavalla. Toisaalta, kokemus oli hyvin opettavainen muilla tavoin ja uskon, että kerätyt kokemukset ja kohentunut kielitaito ovat eduksi opinnoissa sekä työelämässä.

Rijeka on kaupunkina kompakti, sympaattinen ja karun kaunis. Rijeka sijaitsee rannikolla ja rantaviivaa hallitsevat isot satamat. Muutama pienehkö ranta löytyy, mutta ne ovat bussi- tai taksimatkan päässä asuntolalta ja keskustasta. Rantakohde Rijeka ei siis ole, mutta viereinen Opatijan lomakylä (n. 30min bussimatkan päässä) tarjoaa rennompaa meininkiä. Rijekan sää on myös omanlainen elämys – vuorilta puhaltava voimakas tuuli eli bora saattaa sulkea yliopiston eikä ulos ole asiaa. Rijeka on myös yksi Euroopan sateisimmista kaupungeista. Kevään sää Rijekassa oli siis yllättävän kylmä ja vaihteleva, mutta kesäkuun vaihtuessa lämpötila kohosikin jo yli 30 asteeseen. Rijekasta on melko hyvät bussiyhteydet esimerkiksi Italiaan ja Sloveniaan sekä muihin Kroatian kaupunkeihin.

Vaihtokohteena yksi Rijekan parhaita puolia on erittäin aktiivinen ja helposti lähestyttävä ESN Rijeka, jonka kautta sain todella ihanan ja sydämellisen ’’buddyn’’ avustamaan vaihtoon liittyvissä asioissa. ESN:n järjesti runsaasti hauskoja ja monipuolisia tapahtumia, ja onkin iso tekijä onnistuneessa vaihdossani.

Mitä opiskelit vaihdossa?

Tiedekunta jossa opiskelin on nimeltään ’’Faculty of Tourism and Hospitality Management’’, joten aiheet olivat melko kaukana omista opinnoista, mutta koin monet opitut asiat hyödylliseksi. Kävin ekoturismin, kestävän kehityksen hallinnoinnin kurssin sekä EU-projektikurssin. Lisäksi kävin eri tiedekunnan tarjoaman kroatian kielen kurssin. Eritoten EU-projekteista opin paljon ja vaihdon jälkeen kurssit teemat ovat tulleet monesti vastaan esimerkiksi harjoittelussa.

Yliopiston kanssa asioiden hoitaminen onnistui näppärästi, esimerkiksi kurssivalinnat sai tehdä ennen vaihtoa ja niitä sai vielä paikan päällä vaihtaa. Yksi merkittävä huono puoli oli se, että oma tiedekuntani sijaitsi yli tunnin bussimatkan päässä asuntolalta, vaikkakin kauniilla paikalla meren rannalla. Välimatkan vuoksi taktikoin kurssit niin, että jouduin käymään yliopistolla vain kahtena päivänä viikossa. Kurssit olivat melko helppoja ja opiskelu oli perinteistä luentojen seuraamista, mutta erityispiirteenä suomalaiseen yliopisto-opiskeluun verrattuna oli jokaisen kurssin kaksi välikoetta ja yksi loppukoe. Lisäksi jokaisella kurssilla tehtiin ainakin yksi suullinen esitys.

Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle?

Tee se! Vaikka muuttaminen yksin toiseen maahan voi tuntua jännittävältä ja epämukavalta (tätä se oli ainakin minulle, ja olinkin moneen otteeseen jo perumassa koko vaihtoa), on uuteen hyppääminen todella palkitsevaa ja silmiä avaavaa. En myöskään voisi enää kuvitella elämääni ilman vaihdossa solmittuja ystävyyssuhteita. Joten, unohda turhat pelot ja huolet ja hae vaihtoon!

Kuvia Oonan vaihdosta:

Kirkasta turkoosia vettä ja sininen taivas kuvattuna rannalta. Kauempana vuoria ja vasemmassa reunassa laituri.
Pieni hiekkaranta lahdelmassa kuvattuna kalliolta. Ihmisiä rannalla ja uimassa turkoosissa vedessä.
Etualalla venesatama ja taustalla kerrostaloja kukkulalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *