Spatikaanit vaihdossa: Rijeka, Kroatia
Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa?
Aleksandra, juuri valmistunut hallintotieteiden maisteri. Vaihtopaikka: Rijeka, Kroatia. Vaihtoaika: syksy 2019.
Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?
Halusin lähteä vaihtoon ennen valmistumista. Minulla oli jo kaikki opinnot paketissa, minkä vuoksi ajattelin, että ennen työelämää on hyvä päästä rentoutumaan, matkustamaan ja kehittämään enkkua. Valitsin vaihtokohteeksi Kroatian, koska en ollut aiemmin käynyt siellä ja tiesin, että siellä on upea luonto ja paljon patikointimahdollisuuksia. Lisäksi Rijeka sijaitsee hyvällä paikalla, josta pääsee muualle Eurooppaan. Ja koska olen kaksikielinen, ajattelin, että ihmiselle, joka osaa venäjää, kroatia olisi helppoa.
Kerro vaihtokohteestasi!
Kroatian luonto on elämys ja maa on todella kaunis. Itse Rijeka on satamakaupunki, joka on mielestäni hyvin sympaattinen ja kotoisa, vaikkakin hieman rönsyinen. Kakki tarvittavat palvelut ja upeat luontokohteet olivat tavoitettavissa joko bussilla tai kävellen. Rijekan vaihto-opiskelijajärjestö oli hyvin aktiivinen ja se järjesti paljon erilaisia tapahtumia. Koska kaupunki on kooltaan pieni, hyvin nopeasti oppi tuntemaan ”kaikki” vaihto-opiskelijat.
Opiskelun ohella vierailin Italiassa, Sloveniassa, Itävallassa, Unkarissa ja Espanjassa. Rijekasta oli helppo lähteä viikonlopuksi tuulettumaan muualle. Pääsin myös kokemaan kuuluisan Boran eli pohjoistuulen ja rankat talvisateet. Syksyyn lähtijöille vinkkinä, älkää turhaan ottako mukaan sadetakkia. Siitä ei ole hyötyä.
Mitä opiskelit vaihdossa?
Suoritin sivuaineopintoja University of Rijeka, Faculty of Economics and Business -yliopistossa. Opiskelu siellä ei ollut mikään mieluisa kokemus. Olin aiemmin opiskellut taloustiedettä noin pari vuotta sitten ja minulla oli siitä noin 15 noppaa kasassa. Huomasin pian kursseilla, että osaamiseni ei ollut riittävää. Suoritin neljä kurssia, jotka olivat: International Business, Business English, Human Resources Management ja Environmental Economics and Policy. Aluksi tavoitteena oli suorittaa viisi kurssia, mutta kun sain selville, että jokaisella kurssilla tulee olemaan kolme koetta ja sen lisäksi esseitä ja esityksiä, päätin suosiolla luopua yhdestä kurssista. Kokeiden suoritustapa oli shokeeravaa. Jokaista koetta varten piti opetella ulkoa koemateriaali, sillä kokeissa saatettiin kysyä jotain sanaa tietystä lauseesta. Petyin todella paljon yliopiston opetustapaan ja siihen, kuinka opiskelijoita siellä kohdeltiin.
Vaihtoyliopistossa löytyi muutama omaa alaa hipoava kurssi. Kursseilla kaikki asiat kuitenkin käsiteltiin taloustieteen näkökulmasta. Oli mielenkiintoista osallistua ympäristötaloustieteen kurssille ja oppia ymmärtämään, kuinka taloustieteessä nähdään ympäristöpolitiikkaan liittyvät asiat. Ja varsinkin kuinka kroatialaiset ja vaihto-opiskelijat suhtautuvat niihin. Vaihto avasi silmät sille, että kaikilla ei ole samalaisia mahdollisuuksia kuin meillä lähteä ulkomaille kehittämään kielitaitoa ja keräämään kokemuksia. Itse opiskelusta jäi käteen se, että rohkaistuin puhumaan englantia ja opin luottamaan kielitaitooni. Lisäksi vaihdossa varmistuin entistä enemmän siitä, että olen valinnut oikean pääaineen eli YPATin, ja että Suomen koulutustaso on huippuluokkaa!
Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle?
Suosittelen kaikille vaihtoon lähtemistä. On hienoa kokeilla elämistä ulkomailla ja oppia eri maiden kulttuureista, itsestä ja muutenkin oppia pärjäämään vieraalla kielellä. Tutustukaa huolellisesti ennen lähtöänne vaihtoyliopistoonne. Ja jos edes hetken epäröitte vaihtoon lähtemistä, niin selatkaa kuvia vaihtokohteista, suunnitelkaa, missä kaikkialla voisi käydä ja lähtekää. Näin minäkin tein.