Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Saskatoon, Kanada

Tommi vaihdossa poseeraamassa yliopiston maskotin vieressä

Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa? 

Tommi, vaihdossa University of Saskatchewanissa kevätlukukaudella 2020.

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?

Halusin lähteä Pohjois-Amerikkaan. Harkitsin Alaskan ja Kanadan välillä, mutta päädyin Kanadaan johtuen Yhdysvaltojen hankalasta viisumipolitiikasta – oli epäselvää, olisinko ehtinyt edes saamaan viisumia Yhdysvaltoihin ennen lähtöä. Lähdin vaihtoon, koska halusin ulkomaille vielä, kun se on helppoa ja edullista. Vaihto on kokemus, jota ei myöhemmin enää voisi saada.

Kerro vaihtokohteestasi!

Yliopisto sijaitsi keskikokoisessa Saskatoonin kaupungissa läntisessä Kanadassa keskellä preeriaa. Yliopisto oli perinteikäs ja kampusmainen. Lähes kaikki opiskelijat asuivat kampuksella, jonka palvelutaso oli hyvä, eikä kampukselta olisi välttämättä edes tarvinnut poistua (mikä oli kätevää, sillä ulkolämpötila putosi välillä lähelle -50 astetta).

Yliopiston asuntola oli moderni ja ruokalan ruoka hyvää. Yliopistolta löytyi kaikki kuntosalista apteekkiin ja parturiin, ja digitaaliset palvelut olivat erinomaiset Tampereen yliopistoon verrattuna. Julkisen liikenteen palvelut olivat pohjois-amerikkalaiseksi kaupungiksi suhteellisen kattavat. Toisaalta Saskatoonin kaupunki ei ole järin kiinnostava kohde, sillä kaupungissa ei talvisaikaan ole paljoa nähtävää. Lisäksi Saskatoon on kaukana muista isommista kaupungeista, joten matkustaminen vie aikaa ja rahaa.

Mitä opiskelit vaihdossa?

Opiskelin maantiedettä, ja kurssien aiheina oli muun muassa GIS-paikkatieto-ohjelma, arktinen alue ja Kanadan maantiede. Kurssit eivät olleet vaativia, mutta työläitä.

Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle?

Lähde ihmeessä! North2north-ohjelman (jonka kautta itse hain) kautta voi opiskella käytännössä mitä alaa vain monessa eri pohjoisen pallonpuoliskon yliopistossa. YPAT –opintoja tuskin löytyy mistään päin maailmaa samassa muodossa kuin meiltä, mutta esim. juuri maantieteen opinnot sopivat niiden kylkeen loistavasti. Itselle oli esim. mielenkiintoista nähdä, miten arktisen alueen asioihin suhtaudutaan kanadalaisesta perspektiivistä. Väitän, että vaihdossa oppii alasta riippumatta varmasti jotain – jos ei opinnoista niin ainakin itsestään ja elämästä ylipäätänsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *