Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Sherbrooke, Kanada

Saara vaihdossa

Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa?

Olen Saara ja olin vaihdossa syksyllä 2018 Sherbrookessa, Kanadassa.

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?

Olin kandiopintojen aikana vaihdossa Ranskassa, mutta kaipuu ulkomaille jatkui, jonka vuoksi halusin lähteä uudestaan vaihtoon maisterivaiheessa. Minua kiinnosti kovasti lähteä Euroopan ulkopuolelle ja Kanada sekä erityisesti Québec alueena valikoitui ranskan kielen takia. Yliopiston vaihtokoordinaattori vinkkasi minulle ranskan kielen ohjelmasta Université de Sherbrookessa, jossa oli mahdollista opiskella ranskaa intensiivikursseina. Ohjelma kuulosti kiinnostavalta, joten päätin hakea Sherbrookeen BCI-ohjelman kautta.

Kerro vaihtokohteestasi!

Sherbrooke on pieni, mutta hyvin sympaattinen kaupunki. Yliopiston kampusalue oli todella monipuolinen ja kaikki tarvittavat palvelut ja aktiviteetit löytyivät kampukselta. Liikuntamahdollisuudet olivat erinomaiset ja kampuksella oli paljon erilaisia oleskelutiloja ja tv-huoneita, joissa pystyi viettämään vapaa-aikaa. Asuin kampus-asuntolassa, kuten suurin osa muistakin vaihtareista. Sherbrooken keskustasta löytyi mm. elokuvateatteri sekä kahviloita ja baareja, eli tekemistä löytyi kyllä, vaikka kaupunki ei kovin iso ollutkaan.

Julkiset liikenneyhteydet Sherbrookesta muualle eivät olleet parhaat mahdolliset, jonka vuoksi matkustaminen lähiseudulla oli hankalaa. Lähin isoin kaupunki on Montréal, josta pääsi kuitenkin paremmin matkustamaan myös muihin kaupunkeihin. Vaihdon aikana kävin mm. Torontossa, Prinssi Edwardin saarella sekä myös Yhdysvaltojen puolella New Yorkissa.

Moniin luontokohteisiin päästäkseen Sherbrookessa tarvitsi auton ja näin jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt rohkaistua ajamaan autolla enemmän, jolloin lähiympäristöön olisi voinut tutustua paremmin. Québecin alueella on upea ruska-aika ja suosittelenkin vaihdon ajankohdaksi erityisesti syksyä!

Mitä opiskelit vaihdossa?

Opiskelin Sherbrookessa ranskaa ja hyödynsin opintoja sivuaineopintoina. Opinnot koostuivat ranskan intensiivikursseista ja neljän kuukauden aikana edettiin alkeiden kertauskursseista aina B2/C1-tasolle asti. Päivät kestivät klo 9-16 ja aamupäivällä käytiin läpi kielioppia sekä puhumista, kun taas iltapäivällä keskityttiin kirjoittamiseen. Vaikka opiskelu oli tiivistä, oli opetus todella laadukasta ja kursseilla myös tutustui helposti muihin opiskelijoihin. Haastavinta oli Québecin ranskan eli Québecois’n ymmärtäminen, koska se eroaa paljon Ranskassa puhutusta ranskasta. Kursseilla opettajat käyttivät kuitenkin hyvin selkeää ranskaa, mitä oli helppo ymmärtää.


Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle

Suosittelen vaihtoa todella lämpimästi kaikille! Québeciin voi hakea BCI-ohjelman kautta ja eri vaihtokohteita löytyy monia. Mahdollisuuksia lähteä ulkomaille sekä kandiopintojen että maisteripintojen aikana on useita ja ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Vaihtomahdollisuuksista kannattaa käydä vaihtokoordinaattorien luona juttelemassa ja myös erilaiset vaihtotapahtumat ovat hyvä väylä saada lisätietoa ja vinkkejä itselle sopivan kohteen valitsemiseksi.

Kuvia Saaran vaihdosta:

Vesistö kuvattuna poutapäivänä etualalla näkyvän kaiteen takaa
Katunäkymä kaupungissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *