YPAT

10 katsomisen arvoista dokumenttia

Kesäflunssan iskiessä tai myrskyn pauhatessa ikkunaruutujen takana on mukavaa käpertyä katsomaan elokuvaa. Mikä olisikaan tiedonnälkäiselle spatikaanille parempaa viihdykettä kuin ympäristöpolitiikkaan ja aluetieteeseen liittyvät dokumentit? Alamme laajaan aihekirjoon liittyviä mainioita dokumentteja on lukuisia. Alla 10 niiden joukosta mielivaltaisesti valittua ehdotusta.

1. Epämiellyttävä totuus (2006)
Ilmastonmuutosdokumenttien klassikko, joka on voittanut kaksi oskaria ja lukuisia muita palkintoja. Elokuvassa seurataan Yhdysvaltojen entistä presidenttiehdokasta Al Gorea hänen kierroksellaan luennoimassa ilmastonmuutoksen vaaroista.


2. Time to choose (2015)
Dokumenttielokuva käsittelee ilmastonmuutosta ja mahdollisia ratkaisuja siihen. Elokuva keskittyy ratkaisuihin enemmän kuin traileri antaa ymmärtää.

3. How to Change the World (2015)
Dokumenttielokuva Greenpeacen synnystä. Tarina tarjoaa kiinnostavan esimerkin modernista ympäristöliikkeestä ja ympäristöaktivismista.


4. Katoavaa korallia kuvaamassa (2017)
Henkeäsalpaava dokumentti korallien elämästä ja ilmastonmuutoksen aiheuttamasta koralliriuttojen tuhoutumisesta. Ryhmä tutkijoita, sukeltajia ja valokuvaajia seuraa vedenalaisella kuvauskalustolla korallien valkaistumisilmiötä.


5. Merchants of Doubt (2014)
Dokumentissa paljastetaan, kuinka tieteelliseksi tutkimukseksi naamioitu toiminta hämärtää kulutustottumuksiamme ja poliittista päätöksentekoa. Esimerkkitapauksina ovat tupakkateollisuus, joka kielsi valmistavansa addiktoivia tuotteita sekä öljyfirmat, jotka ovat pyrkineet kyseenalaistamaan kasvihuoneilmiön.


6. Virunga (2014)
Dokumentti kertoo puistonvartijoista, jotka vaarantavat henkensä yrittäessään pelastaa Afrikan arvokkaimman kansallispuiston ja sen uhanalaiset gorillat öljy-yhtiön öljynporaussuunnitelmilta.


7. Sustainable (2016)
Dokumentti käsittelee lähiruokaliikettä ja ruokatottumuksien kehityssuuntaa amerikkalaisten keittiömestareiden ja maanviljelijöiden keskustelun siivittäminä.


8. Time (2006)
BBC:n neliosaisessa sarjassa fyysikko Michio Kaku etsii vastauksia siihen, mitä aika on. Jaksojen aiheet ovat: päiväaika, elinaika, geologinen aika ja kosminen aika.


9. The true cost (2015)
Pysäyttävä dokumentti muotiteollisuuden vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin.

10. Planeettamme maa 2 (2016)
BBC:n legendaarisen Planeettamme maa -dokumenttisarjan toinen osa, joka vie upealla kuvanlaadulla tarkastelemaan maapallon monimuotoista luontoa ja tärkeimpiä ekosysteemeitä. Kuusiosaisen sarjan jaksoista kussakin keskitytään yhteen pääaiheeseen: saariin, vuoristoihin, viidakoihin, aavikoihin, ruohikkomaihin ja kaupunkeihin eri puolilla maailmaa. Erityisesti kaupunkeja käsittelevä jakso on virkistävä lisäys luontodokumenttisarjassa.


Tuleeko teille mieleen muita elokuva- tai sarjasuosituksia? Kertokaa niistä kommenteissa! 😊


Teksti: Alisa Vänttinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *