Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Budapest, Unkari

Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa?

Olen Lotta, neljännen vuoden YPAT- opiskelija ja olin vaihdossa Budapestissa Unkarissa syksyllä 2019. 

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon?

En ollut erityisemmin miettinyt vaihtoon lähtöä, mutta menin opintojeni ekana vuonna vaihtoinfoon ja innostuin asiasta. Sitten huomasinkin jo kirjoittelevani vaihtohakemuksia. Vaihtoon lähtö heti kakkosvuoden syksyllä ei ehkä ole kaikista suositeltavinta, kun opinnot on vasta niin alussa, mutta toisaalta se toimi yllättävän hyvin. Ja koronan kannalta tuo oli viimeinen aika kun vaihtoon vielä pääsi ihan normaalisti pitkään aikaan eli siinäkin mielessä onnekasta. Joten sanoisin, että kannattaa lähteä vaihtoon silloin kun itsestä siltä tuntuu ja intoa löytyy, kyllä ne opinnot sitten aina jotenkin järjestyy! 

Valitsin Budapestin vaihtokohteeksi oikeastaan ilman sen kummempaa pohdintaa. Halusin Keski-Eurooppaan, enkä ollut koskaan käynyt Unkarissa, joten se tuntui hyvältä ajatukselta. 

Millainen vaihtokohteesi oli?

Vaihtoyliopistoni nimi oli National University of Public Services ja siellä voi opiskella esim. julkista johtamista, kansainvälisiä suhteita ja hallintoa. Eli koulu sinänsä sopi hallintotieteilijälle oikein hyvin! Sen lisäksi koulussa pystyi opiskelemaan myös erilaisia insinööriasioita ja sotilasoikeutta. Kampusalue oli hieno ja koulun tilat olivat uudet, mikä oli plussaa. Asuin koulun vieressä olevassa asuntolassa, joten arki oli helppoa kun matkoihin ei mennyt aikaa. Asuntolassa toki myös tutustui hyvin muihin vaihtareihin. 

Kaupunkina Budapest on todella mielenkiintoinen ja tekemistä kyllä riittää. Hintataso on myös suomalaiselle kohtuullinen ja suhteellisen halpoja asuntoja on helppo löytää. Budapestista on myös helppoa ja edullista tehdä reissuja. Unkarin kulttuuri ja historia ovat myös ainakin omasta mielestäni todella kiinnostavia, ja niihin pääsi hyvin käsiksi vaihtokokemuksen kautta. 

Mitä opiskelit vaihdossa?

Kävin lähinnä kansainväliseen politiikkaan liittyviä kursseja, eikä koulussa ollut oikeastaan ollenkaan ympäristöpolitiikkaan ja aluetieteeseen liittyviä kursseja. Kävin kursseja liittyen diplomatiaan, ihmisoikeuksiin ja maailmanhistoriaan. Kurssit koulussa eivät olleet kovinkaan tasokkaita kun on tottunut suomalaiseen yliopisto-opetukseen. Kursseilla käsiteltiin asioita melko pintapuolisesti ja yksityiskohtia piti opetella paljon ulkoa. Opetuksessa myös paikka paikoin näkyi Unkarin poliittinen ilmapiiri, mikä oli hämmentävää. Toisaalta kursseista selvisi melko pienellä työmäärällä, joten aikaa jäi runsaasti hauskanpitoon! 

Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle? 

Oma vaihtokokemukseni oli todella onnistunut ja sain ystäviä, joiden kanssa olen edelleen tekemisissä! Suosittelen siis vaihtoon lähtemistä ehdottomasti. Jos tekisin jotain toisin, tutkisin ehkä tarkemmin eri yliopistojen opetustarjontaa siltä kannalta, olisiko jossain ollut enemmän YPAT:iin liittyviä kursseja.