Alumnikuulumisia

Alumnikuulumisia — Lassi Hursti

Milloin olet opiskellut ympäristöpolitiikkaa ja aluetiedettä Tampereen yliopistossa?  

Aloittelin hallintotieteiden opinnot 2014. Lukiossa en ollut varma, mitä haluaisin opiskella tulevaisuudessa; tiesin vain pitäväni yhteiskuntaopista. Yhteishaussa hakukohteita selaillessa törmäsin hallintotieteisiin oppialana ja siitä se kiinnostus sitten alkoikin. Valmistuin maisteriksi kuusi vuotta myöhemmin, eli vuonna 2020. 

Mistä olit kiinnostunut opintojen aikana?  

Alun perin hallintotieteiden opinnoissa minua kiinnostivat julkinen talousjohtaminen ja julkisoikeus. Opintojen alussa kuitenkin tajusin, etten erityisemmin välittänyt kummastakaan (Hups!). Onnekseni minua vetivät tuolloin jo puoleensa kunta- ja aluejohtaminen sekä erityisesti ympäristöpolitiikka ja aluetiede. 

Olen aina tiedostanut ilmastonmuutoksen tulevaisuuden haasteena, mutta ympäristöpolitiikan peruskurssi avasi silmäni siihen, miten yhteiskunnallisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa päästöihin. Ei mennyt kauaa, kun olin päättänyt haluavani tehdä tulevaisuudessa töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lopulta tein kandini Tampereen ratikasta ja graduni sähköpotkulaudoista, toivoen löytäväni tulevaisuudessa työn kestävien liikkumistapojen kehittämisen parista.

Millä muulla on ollut merkitystä urapolkusi kannalta?  

Urapolkuni on jokseenkin suoraviivainen onnellisten sattumien sarja. Istuin Staabin toimistolla eräänä keväisenä päivänä vuonna 2018, kun bongasin paperisen ”haetaan harjoittelijaa” -ilmoituksen. Pesti oli Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymään, jossa tehtävänä oli laatia selvitys Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen digitalisaatiosta. Aihepiiri oli itselle outo, mutta hain harjoitteluun ja onnistuinpa jopa saamaan kyseisen työn. Sen kesän vietinkin harjoittelussa Tampereen kaupunkiseudulla oppimassa digitalisaatiosta.

Tuo harjoittelu oli itsessään antoisa, mutta sen keskeisin anti oli uuden työn poikiminen. 2019 satuin nimittäin havaitsemaan kesätöitä etsiessäni, että Tampereen kaupunki haki harjoittelijaa Hiedanrannan alueen kehitysohjelmaan. Hain tuohon harjoitteluun ja sain paikan edellisen harjoitteluni tuoman CV-merkinnän ansiosta. Niinpä tuo kesä kului Frenckellin yläkerrassa toimistossa, joka on kuulemma viime vuodet ollut suljettuna sisäilmaongelmien vuoksi, avustamassa kehitysohjelmaa milloin missäkin hallinnollisessa tehtävässä.

Hiedanrannan harjoittelu oli työurani kannalta melkoinen onnenpotku, sillä tuon harjoittelun ohjannut asiantuntija vaihtoi harjoitteluni jälkeen työpaikkaa Sitowise-nimiseen konsulttitoimistoon. Kun valmistumisen jälkeen etsiskelin töitä ja pyysin häntä suosittelijaksi, kysyi hän, olenko harkinnut koskaan konsulttialaa. Siitä se sitten lähti.

Millaista oli hakea oman alan töitä? 

Valmistuin keskellä pandemiaa aikana, jolloin yhteiskunta oli suljettu. Ei mitenkään helppoa aikaa hakea töitä, ja aikaa siinä menikin. Ennen työtäni Sitowisellä olin työnhakijana miltei puoli vuotta. Tuona aikana tykitin hakemuksia kaikkiin vähänkään omaa alaa liippaaviin työpaikkoihin vailla menestystä. Oma kokemukseni työnhausta ei siis ollut erityisen miellyttävä.

Missä olet tällä hetkellä töissä?

Tällä hetkellä olen töissä Sitowisellä tehtävänimikkeellä ”asiantuntija”. Kyseessä on erityisesti suunnittelu- ja aluekehitysprojekteihin erikoistunut konsulttitalo, jossa on noin 2000 eri alojen asiantuntijaa. Omat työtehtäväni liittyvät hankehallintaan, eli erilaisten hankkeiden kokonaisuuden koordinoimiseen. Tämä on puolentoista vuoden aikana pitänyt sisällään riskienhallintatyöpajoja, kustannustenhallintaa sekä monipuolisesti erilaisia projektisihteerin töitä. 

Miten työtehtäväsi ovat vastanneet opintojasi? Mitä opintojen aikana kertyneitä tietoja tai taitoja pääset hyödyntämään työssäsi?  

Omissa töissäni korostuu hallintotieteiden generalistinen tietotaito: opinnoista olen saanut ymmärrystä organisaatioiden ja prosessien toiminnasta sekä käsityksen julkisten toimijoiden (etenkin kuntien) erityispiirteistä ja rajoitteista. Koska suurin osa Sitowisen projekteista tehdään julkisille toimijoille, tuo tietotaito on osoittautunut hyvin arvokkaaksi.

Hankehallinnan asiantuntijana on myös tärkeää omaksua uusia projekteja ja termejä ennakkoluulottomasti, sillä useimmiten projektit liittyvät aihepiireihin, joista ei ole ennestään kokemusta (esimerkiksi korkean rakentamisen riskienhallintaan), jolloin on keskeistä kyetä omaksumaan uudet kokonaisuudet nopeasti. Nähdäkseni hallintotieteiden laaja-alaisuus auttaa kyseisen taidon kehittymisessä.

Pääsen myös vaikuttamaan työtehtävieni sisältöön jonkin verran, ja olen toivonut lisää ympäristöasioihin ja ilmastokysymyksiin liittyviä työtehtäviä. Näiden osuus töistäni lisääntyy toivoakseni tulevaisuudessa, jolloin pääsen ottamaan pääaineestani kaiken irti.

Vinkkisi vielä opiskelevalla spatikaanille? 

Kannattaa opiskella sellainen paketti taitoja, jotka juuri itseä sattuvat kiinnostamaan. Niillä tiedoilla ja taidoilla rakentuu oma erityisasiantuntemus, joka auttaa erottumaan massasta.