Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Yukon, Kanada

Kuka, missä ja milloin olit vaihdossa? 

Moikka! 

Olen Kaisa, maisterivaiheen ypattilainen, ja vietin kevätlukukauden 2023 vaihdossa Kanadassa Yukonin yliopistossa. 

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon? 

Kanada oli ollut minulla haaveissa jo pitkään, joten vaihtokohteen valinta oli minulle maan puolesta melkeinpä itsestään selvä. Arktiset alueet ja pohjoinen kiehtovat minua, joten etsin vaihtokohdetta north2north-ohjelman kautta. Ilokseni Yukonin yliopisto oli tällä kertaa hakuvaihtoehtona, ja kun yliopiston sivuilta vielä löytyi useampia kiinnostavia kursseja, oli hakupäätös selvä.  

Olin toivonut voivani suorittaa vaihdon jo opintojeni aiemmassa vaiheessa, mutta pandemia pääsi yllättämään ikävästi. Vaihto-opinnot jäivät siis maisterivaiheeseen, mutta onneksi YPAT:in opintorakenteessa on hyvin tilaa valinnaisille opinnoille, ja uskalsin lähteä vaihtoon ilman suurempia huolia opintojen pitkittymisestä. Ennen kaikkea vaihtoon tuuppasi kuitenkin toive uusista kokemuksista.  

Millainen vaihtokohteesi oli?

Vaihtokohteeni oli Whitehorse, eli Yukonin territorion pääkaupunki. Yukon sijaitsee Kanadan pohjoisosassa Alaskan naapurissa ja on aivan eri maailma kuin etelän kiireiset suurkaupungit. Koko territoriossa on asukkaita reilut 40 000 (lähde Wikipedia), joten Whitehorse oli helposti haltuun otettava pikkukaupunki. Parasta Whitehorsessa olivatkin upeat maisemat, kaupunkia ympäröivät metsät ja paikallisten rento asenne. Kiinnostavaa oli myös paikallisten alkuperäiskansojen läsnäolo ja huomioiminen kaupungissa ja yliopistossa. Yukonissa alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamisessa ollaan edellä monia muita Kanadan (ja maailman) osia, vaikka kehitettävää toki riittää vielä. 

Yliopistokampus oli muutaman kilometrin päässä keskustasta omana erillisenä saarekkeenaan. Itse asuin kampuksella, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä pohjoisamerikkalaiseen tyyliin julkisessa liikenteessä ei ollut hurraamista. Rämisevät bussit kulkivat kyllä arkisin päiväsaikaan niin, että kaupungissa pääsi liikkumaan, mutta sujuva arki kauempana asuvalta olisi silti vaatinut oman auton.  

Whitehorsen huonona puolena voisikin pitää sen eristyneisyyttä, vaikka se toisaalta toi myös oman lisänsä vaihtokokemukseen. Talvella kaupungin ulkopuolelle ei ole julkista liikennettä (lentoasemaa lukuun ottamatta). Yukon itsessään on jo kaukana kaikesta ja myös territorion sisällä välimatkat ovat valtavia, joten vaihtokevät meni pitkälti Whitehorsessa. Onneksi sain paikallisia kavereita, joiden kanssa pääsin käymään Alaskassa, Dawson Cityssä sekä seikkailemassa kaupungin ulkopuolella.  

Millaisia kursseja kävit vaihdossa? Löytyikö vaihtoyliopistosta oman alan (YPAT) kursseja vai teitkö vaihdossa sivuaineopintoja?

Kaupungin tavoin Yukonin yliopisto oli pieni ja ilmapiiriltään aika rento. Opiskelu ei ollut akateemisesti erityisen vaikeaa ja kurssien laatu oli hieman vaihteleva, mutta palautettavia tehtäviä oli huomattavasti enemmän kuin kotiyliopistossa Tampereella. Täysin YPAT-opintosuuntaa vastaavaa vaihtoehtoa ei ollut tarjolla, mutta valitsin kurssit ”Renewable Resoucres Management” -ohjelmasta. Koen, että kurssit toimivat mainiosti YPAT-opintojen kanssa. Sain vaihdossa täydennettyä omaa tutkintoani esimerkiksi paikkatietojärjestelmien perusteilla, minkä puuttumista opinto-ohjelmasta Tampereella olen jopa vähän ihmetellyt. Muut kurssini liittyivät maankäyttöön, suojelualueiden hallintaan, vesistöjen suojeluun, sekä ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointiin.  

Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle?  

Kannattaa ehdottomasti hakea! Pidempi oleskelu toisessa maassa antaa aivan eri näkökulman kohdemaahan kuin lyhyempi lomailu ja samalla oppii paljon itsestään sekä kotosuomesta. Hakea kannattaa aina, ja jos mieli ehtii muuttua, ei vaihtopaikkaa ole pakko ottaa vastaan. Oma suositukseni on mennä vaihtokohde edellä, eli valita itseä kiinnostava maa tai kulttuurialue, josta lähtee etsimään omiin opintoihin sopivaa yliopistoa. 😊