Työelämä

Mitä tehdä, jos kesätyöpaikka jäi saamatta?

Etenkään ensimmäinen oman alan harjoittelu- tai kesätyöpaikka ei välttämättä irtoa ensimmäisellä hakukerralla, sillä hyviä hakijoita on paljon ja paikkoja rajallisesti. Onneksi kesällä normaalilta opintorytmiltä vapautuvalle ajalle on muitakin potentiaalisia käyttökohteita kuin työnteko. EU-asiantuntija Petra Kortelainen Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistolta, asiantuntijana Akordi Oy:llä työskentelevä Emma Luoma ja viestintäpäällikkö Sirkka Kulomäki Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertovat alla ajatuksiaan siitä, mitä kesällä kannattaa tehdä, jos jäi ilman kesätöitä.

MITÄ ILMAN KESÄTYÖPAIKKAA JÄÄNEEN KORKEAKOULUOPISKELIJAN KANNATTAISI TEHDÄ KESÄLLÄ?

”Ei kannata huolestua, vaikka kesätyöpaikkaa ei irtoaisikaan, sillä on kosolti muitakin mahdollisuuksia.


Kesällä voi vaikka edistää – ja helpottaa seuraavaa opiskeluvuotta – tekemällä opintoja. Opintoja voit tehdä niin Tampereella, Suomessa kuin eri puolilla Eurooppaa. Miksipä ei vaikka tarttuihin siihen sivuainekokonaisuuteen tai MOOCiin, mihin ei normaalisti ole aikaa. Tai mitä jos osallistuisit yliopistojen järjestämiin ”summer schooleihin”, joista voi mahdollisesti saada niin opintopisteitä kuin uusia kavereita. Tarjolla on kokonaisuuksia ja mahdollisuuksia erikoistumiseen, joita ei Tampereella ehkä edes ole.


Joustava opiskelu kesällä mahdollistaa sen, että harjoittelumahdollisuuksia voi katsoa esimerkiksi myös syksylle. Silloin eri organisaatioissa voi joissain tapauksissa olla jopa tarjolla enemmän työtä ja mahdollisuuksia hyvään ohjaukseen. Tyypillisesti hakijoita saattaa olla vähemmän.


Kesällä on myös hyvää aikaa aloittaa uuden kielen opiskelu, josta on haaveillut tai petrata jo aloitettua kieltä. Olisiko kielikurssille osallistuminen mahdollista?


Monilla oman alan kokemuksen saaminen ja harjoittelut ajoittuvat opintojen loppuun. Töitä kannattaa silti hakea ja tehdä vaikka ne eivät suoraan tuntuisivatkaan edistävän omaa ammatillista polkua. Pääosa työnantajista arvostaa sitä, että on ylipäätään kokemusta työelämästä. Se osoittaa aktiivisuutta ja hyvää asennetta työntekoon. Usein siellä kuitenkin oppii jotakin tulevankin kannalta hyödyllistä, ehkä priorisointikykyä, kuinka isompi tai pienempi organisaatio toimii jne.


Muista työmahdollisuudet myös ulkomailla! Et ehkä pääse rikastumaan, mutta kiinnostavia kokemuksia ja kielitaitoa voi karttua. Siivoaminen Lontoossa, huvipuistotyö Pariisissa tai kalanperkuu Norjassa on toki työtä, mutta ehkä hieman erilainen kokemus kuin kotiseudulla. Tutustu paikkoihin EURESissa – The European Job Mobility Portal  https://ec.europa.eu/eures/public/homepage 


Älä unohda myöskään vapaaehtoistöitä. Niitä voi tehdä niin Suomessa (esim. järjestöjen kautta) kuin ulkomailla. Tutustu esimerkiksi muutaman viikon pituisiin työleireihin: Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry http://www.kvtfinland.org/,Allianssin Nuorisovaihto – töihin, vapaaehtoiseksi, kielikurssille http://www.nuorisovaihto.fi/,ja AIESEC https://www.aiesec.fi/, EU-asiantuntija Petra Kortelainen, Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto.


”En usko, että tähän on yhtä oikeaa vastausta tai että jokin tietty ratkaisu veisi opiskelijaa lähemmäs unelmauraansa kuin toinen. Oman alan kesätyöpaikkoja on aina aika rajoitetusti, ja jos vielä toivoo voivansa välttää muuton kesäksi toisaalle voi vaihtoehtoja olla melko vähän. Vaikka kesätyö ei löytyisikään omalta alalta kannattaa rohkeasti hakea töitä erilaisista paikoista. Töissä käyminen lisää aina työelämätaitoja ja opettaa uusia asioita riippumatta siitä, vastaako työ sitä mitä opiskelee. Myös vapaaehtoistoiminta voi tarjota hetken hengähdystauon ja uutta perspektiiviä opintoihin.


Kesäsuunnitelmia tehdessä kehottaisin miettimään mitä juuri nyt itse tarvitsee. Jos harjoittelu on ajankohtainen voi mahdollisuuden käyttää hyväkseen ja etsiä harjoittelupaikkaa. Kesän voi myös käyttää opiskelemalla kesäkursseja tai edistämällä muuten opintojaan ja näin helpottaa syksyllä alkavaa urakkaa ja nopeuttaa valmistumista. Pelkkä lomailukin voi olla todella hyvä idea, jos vain oma talous sen sallii. Useamman kuukauden kesälomia ei työelämässä juuri tunneta ja joskus on hyvä vain nauttia ja ladata akkuja”, asiantuntija Emma Luoma, Akordi Oy.


”Kannattaa tehdä jotain sellaista, joka tähtää opiskelijan henkilökohtaiseen tavoitteeseen opiskelussa, työelämässä tai elämässä yleensä. Kannattaa osoittaa, että on aktiivinen jollakin elämän saralla. Kesäkurssien käyminen ei varmasti koskaan mene hukkaan ja itseään kiinnostavasta vapaaehtoistyöstä voi saada hyvää mieltä ja mainetta. Jokainen tarvitsee lomaa. Opiskelijan ei kuitenkaan kannata pitää joka kesä pitkää lomaa, sillä se ei näytä työnantajan silmissä hyvältä. Mieluummin mitä tahansa työtä kuin ei mitään. Tietysti kaikesta sellaisesta työstä, joka on lähellä omia tavoitteita, on eniten hyötyä. Yhteiskunnassa vuorovaikutustaitojen osaaminen korostuu aina vaan enemmän”, viestintäpäällikkö Sirkka Kulomäki, Pirkanmaan ELY-keskus.

KUINKA SUURI MERKITYS ON SILLÄ TULEVAN TYÖLLISTYMISEN KANNALTA, JOS YHTENÄ KESÄNÄ KESÄTYÖ JÄI SAAMATTA?

”Aina ei onnista, mutta ei kannata antaa sen masentaa. Tuleva työllistyminen ei kaadu yhteen kesään ilman työtä. On toki hyvä, jos voi kääntää tilanteen edukseen. Kuten edellä jo todettiin – ajan voi hyödyntää eri tavoin. Seuraavana vuonna sitten vain yrittämään uudestaan. Kannattaa aloittaa hakeminen hyvissä ajoin ja miettiä luovasti eri mahdollisuuksia!


Ja muistetaan vielä se, että kesällä kannattaa hieman rentoutuakin!”, EU-asiantuntija Petra Kortelainen, Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto.


”En ole vielä koskaan kuullut, että yksi kesä ilman töitä olisi estänyt työn saannin myöhemmin. Monille korkeakouluharjoittelu on ensimmäinen oman alan työkokemus ja varsinkin opintojen alkuvaiheessa oman alan kesätöitä voi olla todella vaikeaa saada”, asiantuntija Emma Luoma, Akordi Oy.


”Ei sillä minun mielestäni mitään merkitystä ole. Jos jää kesätöitä vaille, niin silloinhan voi vaikka mennä ulkoiluttamaan vanhuksia tms. ja osoittaa sillä tavoin, että haluaa olla hyödyllinen yhteiskunnan jäsen. Sitä työnantajat arvostavat ja siitä voi jopa saada ylimääräistä positiivista huomiota”, viestintäpäällikkö Sirkka Kulomäki, Pirkanmaan ELY-keskus.

Teksti: Alisa Vänttinen

Kuva: Aleksandra Riki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *