Osuuskunta Regio Hub kannustaa vertaisoppimaan ja yrittämään rohkeasti, vaikkei aluksi osaisikaan
Spatikan torstaina järjestämä työelämäilta Osuuskunta Regio Hubin kanssa tarjosi spatikaaneille kiinnostavaa tietoa ja kokemuksia siitä, miten yhteistoiminta voi auttaa oman alan töiden löytämisessä. Region jäsenet Leeni Herrala, Milla Kolehmainen, Sini Mäkeläinen ja Iina Sankala kertoivat avoimesti valmistumisen kynnyksellä vastaan tulleesta epävarmuuden tunteesta, johon osuuskunnan perustaminen toi helpotusta.
Region toiminnan ensimmäinen prioriteetti ei ole nopea taloudellisten voittojen kasvattaminen vaan yhdessä oppiminen ja tekeminen. Osuuskunnan tarina alkoi Spatikan järjestämällä Helsingin exculla vuonna 2015, jolloin idea sen luomiseen syntyi. Liikeideaa ja yritysmuotoa pohdittiin yhdessä isommalla porukalla ja lopulta kahdenkymmenen aluetiedettä ja ympäristöpolitiikkaa opiskelleen joukko perusti Region vuonna 2016.
”Meillä ei ollut kokemusta osuuskunnassa toimimisesta. Oli mielenkiintoista rakentaa Regio yhdessä. Se opetti, että tekemällä oppii ja voi pyrkiä tekemään asioita, vaikka ei vielä osaa kaikkea”, Sini tuumasi.
Osuuskunta tarjoaa jäsenilleen verkoston, jonka kautta heidän on mahdollista päästä tekemään kiinnostavia ympäristöpolitiikkaan ja aluetieteeseen liittyviä projekteja. Regio on muun muassa vetänyt erilaisia työpajoja Tampereen kaupungin tilauksesta. He ovat hankkineet projekteja vastaamalla eri tahoilta saamiinsa tarjouspyyntöihin. Region jäsenet keskustelevat yhdessä tarjouspyynnön saadessaan siitä, tekevätkö he tarjouksen, minkälaisen tarjouksen he tekevät ja ketkä jäsenistä työskentelisivät projektissa. Tämän jälkeen Region hallitus tekee virallisen päätöksen tarjouspyyntöön vastaamisesta, lähettää sen ja toivoo, että tarjous hyväksytään.
Region hallitus toimii jäsentensä työnantajana, joka vastaa osuuskunnan taloudellisten ja työnantajavelvollisuuksien hoitamisesta yhdessä tilitoimiston kanssa. Nykyisellään osuuskunta ei pysty tarjoamaan jäsenilleen vakituista työpaikkaa. Se toimii eräänlaisena turvasatamana, jonka kautta voi saada keikkoja pätkätöiden välillä tai opiskelunohessa ja jonka kautta voi pitää itsensä ajan tasalla ympäristöpolitiikan ja aluetieteen ajankohtaisista asioista.
Osuuskunnan järjestämät vertaisoppimistapahtumat, eli työpajat (hubit) ja teemaillat, joissa jäsenistö vertaisoppii toisiltaan sekä yleinen jäsenten toisilleen antama tuki ovatkin osuuskunnan tarjoamien työnsaantimahdollisuuksien ohella merkittävä osa Region toimintaa.
”Varsinkin valmistuessa tuli sellainen olo, että apua pitäisikö nyt osata kaikki. Regiossa voimme tukea toisiamme, jakaa osaamista ja oppia yhdessä”, Sini kertoi.
Ympäristöpolitiikka ja aluetiede ovat laajoja aloja, jotka tarjoavat monenlaisia työllistymismahdollisuuksia. Region jäsenet neuvoivat spatikaaneja seuraamaan sekä sivuaineopintovalinnoissaan että kurssitöiden ja tutkielmien aiheita miettiessään rohkeasti omia kiinnostuksenkohteitaan ja hankkimaan näin osaamista, joka auttaa työllistymään itseä kiinnostavien asioiden pariin.
”Lopulta mistä tahansa voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Kannattaa miettiä, mikä kiinnostaa, ei vain sitä, mistä on hyötyä”, Iina kannusti.
Region toiminnasta voi lukea lisää heidän verkkosivuiltaan. Leeni, Sini, Milla ja Iina kehottivat osuuskunnan toiminnasta kiinnostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä heihin. Innokkaat spatikaanit voivat heidän mukaansa mieluusti liittyä Region jäseniksi tai toimintajäseniksi.
Teksti ja kuva: Alisa Vänttinen