Vaihtokokemuksia

Spatikaanit vaihdossa: Nanjing, Kiina

Pauliina vaihdossa

Kuka olet? Missä ja milloin olit vaihdossa? 

Olen Pauliina, olin vaihdossa lukuvuotena 17-18 Kiinan Nanjingissa.

Miten valitsit vaihtokohteen ja mikä sai sinut lähtemään vaihtoon? 

Olin juuri aloittanut Tampereen yliopistolla kiinan ykköskurssilla, kun sain sähköpostia Nanjingin vaihtokohteesta. Nanjingin vaihdon opiskelu olisi mandariinikiinan ja kiinalaisen kulttuurin kokonaisuus. Hain paikkaa sen suuremmin asiaa pohtimatta – tarkoitukseni oli ollut lähteä vaihtoon vasta myöhemmin.

Kerro vaihtokohteestasi!

Nanjing on noin 8 miljoonan asukkaan vanha pääkaupunki. Kaupunki on historiallinen ja kaunis. Kampus sijaitsi kuitenkin melko kaukana keskustasta – metromatkakin oli lähemmäs tunnin. Uudelle rautatieasemalle, josta suurin osa junista lähti, oli kuitenkin vain noin 20 minuutin matka. Kiinassa etäisyydet toisaalta ovat aina pitkiä!
Kampusalue oli viihtyisä, ja sieltä löytyi tusinoittain eri ravintoloita ja viihdykettä aina kuntosalista karaokebaareihin ja biljardiin. Harrastin lentopalloa kiinanopiskelijoiden joukkueessa (muut opiskelivat äidinkielenään, minä tietysti vasta-alkajana). Parasta vaihdossa oli ehdottomasti kampusyhteisö ja intensiivinen opetus – kampuksella, jossa vaihto-oppilaita oli yhteensä viisi, ei päässyt syntymään pahaa vaihtarikuplaa. Kiina on maana hyvin kiinnostava, ja siellä on helppo matkustaa.
Kiina on toisaalta monelle haastava maa. Harvassa paikassa puhutaan englantia, monet paikat ovat epäsiistejä ja rapistuneita ja jopa hississä tupakoidaan. Myös kertakäyttökulttuuri aiheuttaa välillä ahdistusta.

Mitä opiskelit vaihdossa?

Vaihtovuoteni oli valmiiksi suunniteltu opintokokonaisuus, jossa kurssit olivat ennalta määrättyjä. Kurssit sisälsivät muun muassa kiinan kielioppia, puhetunteja, kuullun ymmärtämistä, kalligrafiaa, kiinalaisia käsitöitä ja taijia sekä kung fu:ta. Loppuvuonna suoritimme kiinan tasokokeen HSK:n. 

Vinkkisi vaihtoa harkitsevalle YPATin opiskelijalle? 

Vaihtoon lähteminen voi olla osin haasteellista, mutta se opettaa paljon.  Vaikka en ollut oman alan opinnoissa, sain oman alan teemoihinkin paljon uusia näkökulmia. Asiantuntijan tietopohjan on hyväkin olla monipuolinen, joten ei kannata pelätä astua oman alan ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *