Vaihtokokemuksia

Vaihto-oppilaan tarina Meksikosta

Tässä terveisiä ulkomailta. Vaihto-oppilasvuottaan Meksikossa viettävä Tiia kirjoitti kokemuksistaan Alpakankohtaista-palstalle.

Kattojen yllä

TERKKUJA MEKSIKOSTA!

Miten kävi, kun neljännen vuoden spatikaani lähti vaihtoon tacojen ja tequilan luvattuun maahan?Syksyllä 2013 otin suunnan kohti Meksikoa, Puebla-nimiseen kahden miljoonan asukkaan suurkylään. Aika on hujahtanut siivillä, ja nyt käynnistellään jo toista lukukautta.

Vaihtokokemusta on mahdotonta puristaa muutamaan sanaan, mutta kerrottakoon lyhyesti millaista opiskelu voi olla tällä puolella maailmaa. Opiskelen la BUAP-nimisessä valtion yliopistossa, arkkitehtuurin sekä yhteiskuntatieteiden tiedekunnissa. Kieltä on tänne tullessa osattava perustasolla, sillä kaikki kurssit järjestetään espanjaksi, eivätkä ihmiset juurikaan puhu englantia.


Opiskelu tulivuorten keskellä on tosiaan ollut erilaista siitä, mihin Tampereen yliopistossa olen tottunut. Olen oppinut ja nähnyt aivan hirvittävästi tämän puolen vuoden aikana, mutta eri tavalla kuin tänne tullessani ajattelin.

Katukuvaa

KOKEMUKSIA KURSSEILTA

Kurssien laatu vaihtelee tiedekunnittain, ja etenkin opettajien kohdalla on huomattavia eroja niin osaamisessa kuin työmotivaatiossakin. Opetukseen kaipaisi lisää johdonmukaisuutta, kun kursseilla huomaa, että kukaan ei todellisuudessa tiedä miksi jotain tehdään, tai mikä on tarkoitus opettajan antamassa tehtävässä.

Läsnäolovaatimusten, esitelmien ja kotitehtävien vuoksi opiskelu muistuttaa enemmän lukio-opiskelua. Tärkeää on opetella olemaan turhautumatta, kun opettaja saapuu myöhässä luennoimaan, tai ei ilmaannu paikalle lainkaan. Kurssin sisältöä saatetaan myös säveltää pitkin semesteriä. Ei ole tavatonta sekään, että opiskelijakaverit maksavat toisilleen läksyjen tai lopputöiden tekemisestä.

Kurssien laatu on ollut paikoin melko kehnoa, minkä vuoksi suurin rikkaus vaihtovuodessa tuntuu olevan tämän eriskummallisen maan tutkiminen ja espanjankielen terästäminen. Ympäristön ja alueiden politiikan näkökulmasta alamme ilmiöitä voi tarkastella myös eletyn elämän kautta, vaikka yhdyskuntasuunnittelun proffan luentojen punainen lanka olisikin hukassa.

Yhteistä ruuanlaittoa

LÖYTÖRETKELLÄ UUDESSA MAASSA

Yleensä elämä suomalaiselle opiskelijalle on huokean hintaista, jolloin rahaa on jäänyt myös reissaamiseen. Löytyretkeily on ollut vaihtovuoden suurinta antia, eikä täällä oikein malttaisi pysyä paikoillaan. Puebla on sijainniltaan siitä ihanteellisella paikalla, että yöbussilla saavutettavissa ovat eteläisen Chiapasin sademetsät, Atlantin ja Tyynenmeren rannat, lukuisista kiinnostavista pikkukylistä puhumattakaan.

Joka päivä Meksiko mykistää kauneudellaan ja absurdiudellaan. On höristettävä korvat ja pidettävä silmät auki niin värikkään kauniille kuin surullisen rumille tarinoillekin. Mielestäni vuosi on hyvä aika opetella tuntemaan maan monet kasvot.

Jos jotakuta kutkuttaa ajatus Meksikoon lähtemisestä, niin mielelläni kerron lisää! Nähdään syksyllä taas Spatikan tohinoissa!

Kotikatu

Haluatko sinäkin jakaa tarinasi vaihto-oppilasajalta (nyt tai aiemmin) Alpakankohtaisessa? Voit olla yhteydessä keneen tahansa hallituksen jäseneen ja kysellä lisää mahdollisuuksista. Yhteystiedot löytyvät Spatikan nettisivuilta. Myös muut ajankohtaiset ja mielessä olevat teemat ovat tervetulleita julkaistavaksi Alpakankohtaiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *