YPAT

Spatikan hallituksen vegeilyasiantuntijan Elinan viisi vinkkiä lihattomaan lokakuuhun

Lihaton lokakuu häämöttää, ja keräsimme sen kunniaksi tähän viisi vinkkiä Spatikan hallituksen kasvis- ja vegaaniruokien asiantuntijalta Elinalta. Lihaton lokakuu on kampanja, jolla kannustetaan ihmisiä joko vähentämään tai lopettamaan lihansyönti lokakuun ajaksi. Lihattoman lokakuun takana ovat esimerkiksi eläinoikeudet ja lihatuotannon ekologiset vaikutukset. 

Vinkit:

  1. Kannattaa tutustua Vegaanihaasteeseen, josta saa muun muassa tsemppiä kokeneilta vegaaneilta, paljon uusia reseptejä ja tietoa monesta vegaaniseen ruokavalioon liittyvästä asiasta. 

  2. Kannattaa kokeilla niin kutsuttuja lihankorvikkeita, kuten soijarouhetta, ”soijakanaa”, härkäpapua, kaurasiemenpyöryköitä yms. omien suosikkilihareseptien muunnelmissa. Omien suosikkireseptien lisäksi kannattaa kokeilla myös uusia kasvisruokareseptejä, joihin saa inspiraatiota netistä paljon esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta, Chocochili-blogista,  Youtubesta tai tuotteiden omista pakkauksista. 

  3. Motivaation löytäminen lihansyönnin vähentämiseksi on tärkeää, joten kannattaa etsiä tietoa ja listata syitä, miksi haluaa vähentää lihansyöntiä. Tähän saa apua esimerkiksi yllämainitusta Vegaanihaasteesta. Myös WWF tarjoaa vinkkejä ilmastokestävään syömiseen liittyen. 

  4. On tärkeää, ettei lihansyönnin vähentämistä tai lopettamista ota liian vakavasti. Kasvisruokien kokeiluja voi lähestyä siten, että niistä voi saada uusia resepti-ideoita ja makuja elämään, sen sijaan, että liharuokien vähentäminen vain rajoittaisi syömistä. 

  5. Myös kaverit kannattaa houkutella mukaan kasvisruokien kokeiluun, jotta voi yhdessä esimerkiksi jakaa kokemuksia tai reseptejä ja suunnata kasvisruokapaikkoihin.