Alumnikuulumisia

Harjoittelusta projektityöntekijäksi ja projektipäälliköksi

Valmistuin ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opintosuunnasta huhtikuussa 2020. Ennen hallintotieteitä opiskelin pari vuotta yhteiskuntatutkimusta, mutta jo ensimmäisen opiskeluvuoteni lopussa kiinnostuin ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opinnoista. Hainkin siis siirtohaussa suoraan ympäristöpolitiikan ja aluetieteen opintosuuntaan ja virallisesti aloitin hallintotieteiden opiskelijana syksyllä 2015.
Opintojen aikana olin kiinnostunut enemmän ympäristöpolitiikasta, koska ajankohtaiset ympäristöasiat, kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä olivat minulle tärkeitä teemoja ja ovat edelleen. Opintosuuntani opintojen lisäksi luin maisterivaiheessa sivuaineena julkisoikeutta.

HARJOITTELUN KAUTTA TYÖELÄMÄÄN

Tein pakollisen maisterivaiheen harjoittelun Lempäälän kunnan ympäristönsuojelussa kesällä 2019, jonka sain soittamalla ympäristöpäällikölle. Ympäristönsuojelun harjoittelijan pääsin tutustumaan viranhaltijan työnkuvaan, mutta tein myös kevyempiä töitä, kuten luonnon monimuotoisuuden edistämistä. Julkisoikeuden opinnot osoittautuivat hyödyllisiksi kunta-alan harjoittelussa.
Lempäälän kunnassa oli alkamassa samana kesänä Tavoitteista toiminnaksi – Kohti hiilineutraalia kuntaa 2030 -hanke, johon harjoitteluni jälkeen pääsin projektityöntekijäksi, jossa aloitin tammikuussa 2020. Ennen projektityöntekijänä aloittamista tein gradun ja viimeiset kurssit loppuun. Projektityöntekijänä suunnittelin ja toteutin kuntaorganisaation ilmastotyötä ja olin myös järjestämässä työpajoja kuntaorganisaation työntekijöille. Työtehtäviini kuului myös muun muassa hankkeen loppuraportin ja ilmastotyöstä kertovan oppaan kirjoitus.
Nykyinen työni on edelleen Lempäälän kunnalla, mutta tällä hetkellä olen uudessa hiilineutraaliutta edistävässä hankkeessa projektipäällikkönä. Työhöni kuuluu paljon esimerkiksi kirjoitushommia, tiedonhakua ja pientä tutkimusta hankeaiheesta, hankkeen organisointia ja aikataulutusta sekä viestintää. Työnkuva on laaja, mutta yliopistossa opittujen taitojen, kuten tiedonhaku- ja organisointaitojen, avulla projektipäällikkönä on alkujännityksen jälkeen ollut kiva olla. Työni on myös melko joustavaa, joten korona-aikanakin sitä on ollut helppo tehdä eikä suuria muutoksia ole tarvinnut tehdä. Työt onnistuvat hyvin niin kotona, toimistolla kuin mökilläkin.

ROHKEUS JA JOUSTAVUUS PALKITAAN

Muistan itse miettineeni opiskelujen aikana paljon, miten sen ensimmäisen harjoittelu- tai työpaikan saa ja onko niitä edes. Vaikka oman alan harjoittelupaikan tai työn hakeminen saattaa tuntua turhauttavalta ja vaikealta kannattaa olla avoin erilaisille työtehtäville. Vaikka työ ei esimerkiksi suoraan liittyisikään juuri omaan opintosuuntaan, kannattaa miettiä miten muita yliopistossa oppimia tietoja ja taitoja voisi hyödyntää mahdollisessa työssä. Kannattaa myös rohkeasti soittaa potentiaalisille työnantajille, koska kaikista harjoittelu-/työpaikoista ei välttämättä ole julkista hakua tai tarve harjoittelijalle herää vasta soittosi jälkeen. Suosittelen tekemään myös gradun (palkallisena!) toimeksiantona, jonka myötä voi löytyä uusia työmahdollisuuksia.
Harjoittelun aikana kannattaa osoittaa aktiivisuutta ja kiinnostusta myös muihin tehtäviin ja tuoda omia näkemyksiä ja ehdotuksia rohkeasti esille, jolloin ovet voivat avautua kunnon työelämään.

Aino Kosonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *